ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Hoe gemeenten bedrijven stimuleren

Energietransitie versnellen met nieuwe financieringsoplossingen.

sustainable companies
Beeld: Shutterstock

Ondernemers zijn onmisbaar in je gemeente. Ze kunnen gewenste veranderingen aanjagen en een essentiële rol spelen bij het realiseren van je economische of maatschappelijke beleidsdoelen. Met gunstige financieringsoplossingen help je bedrijven met hun (ambitieuze) plannen. Vier manieren waarop overheden ondernemers helpen het verschil te maken.

Zakelijke Stimuleringslening

Iedereen moet mee in de energietransitie. Met een financieringsoplossing stimuleer je bedrijven om hun gebouw te verduurzamen en te onderhouden. Zo kom je dichter bij het behalen van lokale en/of regionale (klimaat)doelen en houd je gebouwen veilig en gezond. Dat kan bijvoorbeeld met een zakelijke Stimuleringslening, maar er zijn ook gemeenten die een eigen fonds in het leven roepen.

Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie in Rotterdam

Het Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie (SOFIE) in Rotterdam bijvoorbeeld. Dit fonds van de gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam en heeft twee doelstellingen: energietransitie in Zuid-Holland en het verbeteren van het vestigingsklimaat in Rotterdam. SOFIE is nadrukkelijk geen subsidiepot en heeft een revolverende werking. Dit betekent dat de betaalde rente en aflossing terugstromen in het fonds. Het geld komt op die manier opnieuw beschikbaar voor nieuwe leningen. 

Transformatiefaciliteit

De vraag naar woningen is groot, vooral in de grote steden. In een deel van die behoefte kan worden voorzien door oude bedrijfslocaties te transformeren tot woonlocaties. Kansrijke projecten blijven nu liggen door een tekort aan voorfinanciering. De Transformatiefaciliteit stimuleert de voorfinanciering voor kansrijke woningbouwprojecten met een (nog) onzeker rendement op voormalige bedrijfs- en industrielocaties in grote steden. Deze regeling is een initiatief van SVn en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Gemeenten kunnen ontwikkelaars naar dit fonds doorverwijzen.

Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED)

Het Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED) is een initiatief van de gemeente Den Haag. FRED draagt bij aan een aantrekkelijk ondernemingsklimaat en een gezonde economie in Den Haag door met behulp van aanvullende leningen te investeren in (de aantrekkelijkheid van) bedrijfsruimtes in Den Haag. Zowel voor de verbouwing van bestaande ruimtes, als voor nieuwbouw of de aankoop van een bedrijfspand is financiering vanuit FRED een uitkomst.

Nieuwe regeling opzetten

Overweeg je een financieringsregeling in je gemeente of provincie aan te bieden? Dat kan in drie stappen. Meer weten? Bekijk de website van SVn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.