ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Starterslening meest gebruikte oplossing voor starters

Om koopwoning aan te kunnen schaffen.

Starterslening

Jaarlijks worden 5000 woningaankopen met een startersoplossing gesloten. Van de 31 regelingen om starters aan een koopwoning te helpen wordt de Starterslening het meest ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van NHG en SVn.

De Starterslening is een lening waarmee je nét een beetje extra kunt lenen voor het aankopen van je eerste woning. De Starterslening overbrugt namelijk het verschil tussen de prijs van het huis en de (eerste) hypotheek bij de bank. In 2021 verstrekten we 3130 Startersleningen, in 2022 3273.

Door een samenspel van stijgende vraagprijzen, strengere leennormen, de opkomst van studieschulden en de flexibilisering van de arbeidsmarkt is het voor starters steeds moeilijker geworden om te slagen in hun eerste woningaankoop. Om meer starters toegang te geven tot een koopwoning hebben diverse gemeenten en particuliere organisaties speciale koopconstructies voor starters opgezet. In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld of al deze goedbedoelde initiatieven tot ongewenste wildgroei hebben geleid. Naar aanleiding hiervan zijn voor het eerst alle bestaande koopconstructies voor starters in kaart gebracht door NHG en SVn.

31 regelingen voor starters

Van de 31 oplossingen die in het onderzoek naar voren komen zijn er 18 startersregelingen actief, 6 zijn in ontwikkeling en 7 worden niet meer ingezet. Deze initiatieven zijn terug te brengen tot vijf categorieën: financieringsinstrument, koopinstrument, erfpachtinstrument, mix van koopinstrument en erfpacht, huren met deling vermogensvorming of koopoptie.

Meer weten over de beschikbare regelingen?
Bekijk het rapport.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.