ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Asbest in Nederland – De Feiten

Asbest in Nederland – De Feiten. Hoeveel asbestdaken zijn er eigenlijk in Nederland? Mogen eigenaren zelf asbest verwijderen? Waarom is asbest verboden? En wat kost het verwijderen ervan?

asbest.jpg

Hoeveel asbestdaken zijn er eigenlijk in Nederland? Mogen eigenaren zelf asbest verwijderen? Waarom is asbest verboden? En wat kost het verwijderen ervan? SVn zet de belangrijkste feiten op een rij.

Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom stelt de overheid regels voor het gebruik van asbest. En voor wanneer asbest weg moet. Zo wil de regering asbestdaken per 2024 verbieden. Hoe krijgen we alle asbest op tijd van het dak af? SVn zet de feiten en mogelijke oplossingen op een rij. 

Asbest als bouwmateriaal

Asbest is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien goedkoop. Het materiaal werd daarom vanaf 1945 tot in de jaren tachtig veelvuldig gebruikt in gebouwen, woningen en installaties. Tot duidelijk werd dat mensen die asbestvezels inademen ziek kunnen worden. Het kan jaren duren voor er gezondheidsklachten zijn. Maar het kan uiteindelijk longkanker, longvlieskanker, buikvlieskanker of stoflongen veroorzaken.


Asbest kan gevaarlijk zijn

Elk jaar overlijden ongeveer 1000 mensen aan de gevolgen van asbest. Daarom stelt de Rijksoverheid regels die het gevaar van asbest zo klein mogelijk houden.

 

 

Asbest wordt niet meer gebruikt in nieuwe producten

Particulieren en bedrijven mogen asbest niet (her)gebruiken, bewaren, verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen en bewerken. Sinds 1 juli 1993 geldt dit in Nederland en sinds 2005 in heel de Europese Unie. Asbest kan in allerlei materialen of producten van voor 1994 zitten. Bijvoorbeeld in cement, kachels, vloerzeil en warmhoudplaatjes. Op de website van Infomil staan foto's met voorbeelden van asbestproducten.


Het verbod op asbestdaken

Een dak kan beschadigd raken door weer, wind en mosaangroei. Bij asbestdaken kunnen er dan gemakkelijk schadelijke vezels vrijkomen. Daarom werkt de regering aan een verbod op asbestdaken. Als het verbod doorgaat moeten voor 2024 alle asbestdaken verwijderd zijn. Het verbod geldt alléén voor dakbedekking en dus niet voor boeidelen (platen tegen of onder de dakrand), dakgoten en gevelpanelen. Ook asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van het dak valt niet onder het verbod: denk aan het dakbeschot en isolatiemateriaal.

 

Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk

Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van hun asbestdak. In sommige gevallen mag de eigenaar het dak zelf verwijderen, meestal moet echter een gecertificeerd asbestbedrijf ingeschakeld worden. Dat moet in ieder geval als:

  • Het asbestdak beschadigd is;
  • Het asbestdak groter is dan 35m2;
  • Het dak bedekt is met asbesthoudende dakleien;
  • het asbestdak op een bedrijfspand ligt.

Op de website van de Rijksoverheid staat een stappenplan voor pandeigenaren die willen weten of er asbest op het dak ligt en wat er dan vervolgens moet gebeuren. Compleet met een indicatie van de kosten en subsidiemogelijkheden. Milieu Centraal heeft hiervoor een handige tool ontwikkeld.


Hoeveel daken met asbest zijn er in Nederland?

Het gaat mogelijk om honderdduizenden daken. Uit een analyse van ingenieursbureau Search in 2012 bleken asbestdaken voor te komen bij:

  • 7 procent van de woningen
  • 35 procent van de agrarische gebouwen
  • 10 procent van de industriële gebouwen
  • 8 procent van de overige gebouwen


Wat kost het verwijderen van een asbestdak?

Dat hangt af van de oppervlakte van het dak en van het gebruikte materiaal: asbest komt voor in platen en golfplaten, maar ook in asbestvilt en -papier, dat gebruikt werd om bijvoorbeeld brandvertragende eigenschappen te geven aan betimmeringen en scheidingswanden. Op de website van Milieu Centraal staan twee scenario’s uitgewerkt. Wie zelf de golfplaten van een klein schuurtje verwijdert, is voor een paar honderd euro klaar, inclusief nieuw dak. Als de dakleien van de woningen vervangen moeten worden, dan kan de verbouwing zomaar een paar duizend euro kosten.

Wat doet SVn?

Samen met onder meer LTO, het Verbond van Verzekeraars, Advies-en ingenieursbureau Tauw en Bouwend Nederland werkt SVn aan een plan om het vervangen van asbestdaken te versnellen. Daarnaast zijn er al verschillende overheden die inwoners die hun asbestdak willen opknappen een steuntje in de rug geven. Hiervoor kan de Stimuleringslening en Energiebespaarlening worden ingezet.


Meer informatie over asbest

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harm Hardeman / Golfplaten specialist
Ja, het is inderdaad wel apart dat de extra kosten die gemaakt moeten worden voor rekening zijn van degenen die zich toen aan de regels gehouden hebben. Gaat waarschijnlijk ook niet veranderen. Gelukkig zijn er veel soorten golfplaten van andere materialen (zie https://www.beplatingswinkel.nl/Golfplaten/ voor een lijstje)
loe / zelfstandige
Deze asbestdaken zijn met bouwvergunning aangebracht en dus door het gemeentebestuur goed gekeurd.

Waarom wordt nu de eigenaar verantwoordelijk gesteld om dit goedgekeurde product te verwijderen?