ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Nieuwbouwproject op Binck Eiland: Brute Bonen

Gemeente Den Haag brengt maakbedrijf en omwonenden bij elkaar.

svn

De Haagse koffiebranderij Brute Bonen verkoopt vers gebrande koffiebonen per post aan consumenten. Dankzij een financiering van FRED kunnen ze in een eigen pand branden, proeven en verkopen. En groeien, want er staat een duidelijke stip op de horizon.

“Het plan voor Brute Bonen was er tien jaar geleden al”, vertelt Jop Brocker van Brute Bonen. “Wat een brute bonen, zei ik toen mijn compagnon Pieter me koffie liet proeven. We claimden de domeinnaam en wisten dat we ooit samen koffie zouden verkopen. Er kwam lang niks van. Tot drie jaar geleden. Het waren geen grootse plannen, maar de reacties waren zó enthousiast dat ik na een half jaar fulltime voor ons bedrijf ging.

5.000 vaste klanten en een eigen pand in 2025

“We stelden onszelf als doel dat 5.000 mensen om de week meedoen met onze branddag (de dag waarop Brute Bonen zijn bonen vers brandt, red.)”, zegt Jop. “Maar we concludeerden al snel dat we de daarvoor benodigde kilo’s koffiebonen niet konden branden op de plek waar we dat als gastbrander deden. Grotere koffiebranders waren er niet in de regio Den Haag. Een eigen pand, waarin we zowel konden branden, proeven als verkopen werd dé droom voor 2025.”

Gemeente Den Haag belt met een aanbod

Jop en zijn compagnon gooiden lijntjes uit voor locaties en deden alvast wat voorwerk, zoals de kosten van een koffiebrander. Jop: “In alles wat we deden of besloten hadden we – al dan niet onbewust – die eigen branderij in gedachten. Een jaar later belde de gemeente Den Haag. Ze zochten voor een nieuwbouwproject op Binck Eiland naar een partij die zowel omwoners bij elkaar brengt als een maakbedrijf is. Dat waren wij precies.”

Snel op zoek naar financiering

“Met een eigen pand in zicht moesten we ineens als een gek het proces van financiering in”, vervolgt Jop. “Om de locatie aan te kopen, maar ook om bijvoorbeeld de vloer en de verwarmings- en afzuiginstallatie te bekostigen. Bankfinanciering was geen optie, daarvoor bestaan we te kort. De helft van de benodigde investering peuterden we los uit ons eigen netwerk. FRED wilde de andere helft financieren. Daardoor ging het ineens snel.”

Van baristatrainingen tot rondleidingen in de branderij

De eigen locatie biedt Brute Bonen ruimte voor groei. Jop: “Die 5.000 vaste klanten willen we nog steeds. Met ons pand als uithangbord voor onze koffie kunnen mensen nu ook komen proeven. We willen ook baristatrainingen en rondleidingen in de branderij gaan geven. Hopelijk kunnen we over twee tot drie maanden de deuren opengooien. Nu zitten we nog volop in de verbouwing. Dat is een uitdaging met een bedrijf dat daarnaast gewoon doorloopt. Klanten verwachten nog steeds hun koffie op de deurmat.”

Duurzame koffie uit het bos

Naast een eigen pand maakte Brute Bonen recent nóg een bewuste keuze. “We stapten over op andere bonen”, zegt Jop. “Koffie verbouwen gebeurt doorgaans op grote, open velden. Terwijl het eigenlijk in een bos thuishoort. De bomen beschermen de koffieplanten tegen weersinvloeden en het bos haalt CO2 uit de lucht, wat helpt tegen klimaatverandering. Bij een kopje koffie verbouwd op de traditionele manier stoot je in de hele keten 36 gram CO2 uit. Bij datzelfde kopje koffie uit het bos haal je juist 450 gram CO2 úít de lucht. Zo wordt koffie een groener drankje. Daarom leggen we ons met Brute Bonen toe op boslandbouw. In onze koffiebar – met de uitstraling van een koffiebos met tropische planten en veel groen – gaan we dit verhaal vertellen.”

Lees meer over Brute Bonen

Lees meer over Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED):

Het Fonds Ruimte en Economie Den Haag (FRED) is een initiatief van de gemeente Den Haag. FRED draagt bij aan een aantrekkelijk ondernemingsklimaat en een gezonde economie in Den Haag door met behulp van aanvullende leningen te investeren in (de aantrekkelijkheid van) bedrijfsruimtes in Den Haag. Zowel voor de verbouwing van bestaande ruimtes, als voor nieuwbouw of de aankoop van een bedrijfspand is financiering vanuit FRED een uitkomst.

Het duurzame karakter van FRED
FRED heeft een revolverende werking. Dit betekent dat de betaalde rente en aflossing terugstromen in het fonds. Het geld komt op die manier opnieuw beschikbaar voor nieuwe leningen. Zo kan FRED met hetzelfde geld meerdere projecten financieel ondersteunen.

Betrokken partijen
Het Fonds Ruimte en Economie Den Haag is een initiatief van de gemeente Den Haag en is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). FRED behoort samen met het Haagse fonds ED en het Rotterdamse fonds SOFIE tot de succesvolle JESSICA fondsen. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is fondsmanager van deze JESSICA fondsen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.