ruimte en milieu / Partnerbijdrage

‘De Starterslening maakt vaak nét het verschil’

Financiering eerste koopwoning starters in West-Friesland.

Arjan de Rijke

Arjan de Rijke hielp al heel wat starters in West-Friesland bij de financiering van een eerste koopwoning. Dikwijls was de koop tóch mogelijk dankzij de Starterslening, zegt de financieel adviseur en eigenaar van Westfriesgoed Makelaars en Adviseurs. “Een Starterslening van 30.000 of 50.000 euro is vaak net het verschil tussen wel of niet financieren van een eerste woning.”

Over welke leningen van SVn adviseren jullie?

“Wij adviseren vooral over hypotheken, dus ik heb met name ervaring met de Starterslening. Daar hebben we er al heel wat van voorbij zien komen. We hebben geen vast werkgebied, maar zijn vooral in West-Friesland actief. De gemeente Hoorn heeft gelukkig ruim budget voor de Starterslening gereserveerd. Als de pot bijna leeg is, krijgen we daar bericht van. Dat is fijn werken.”

Wat zijn uw ervaringen met de Starterslening?

“Een Starterslening van 30.000 of 50.000 euro is vaak net het verschil tussen wel of niet financieren van een eerste woning. Natuurlijk kost het wat extra geld – de afsluitkosten voor de Starterslening – en moeite, maar dat is geen bezwaar. Beter duur dan niet te koop, zeg ik wel eens. Als ik de Starterslening niet nodig heb, dan ga ik ‘m niet gebruiken. Dat is ook precies de bedoeling van het product.”

Heeft u tips voor andere adviseurs die met de Starterslening aan de slag gaan?

“Organiseer een informatieavond voor starters. Dat hebben wij een aantal jaar geleden gedaan, samen met de gemeente Hoorn. Daar waren mensen van een notariskantoor, makelaarskantoor, woningcorporatie, de gemeente en SVn bij. Dat leverde acht jaar later nog klanten op. En dat zijn interessante klanten, aan het begin van hun wooncarrière. Na drie jaar, als de klant maandlasten voor de Starterslening gaat betalen, zien we ze vaak weer terug. Dan houden we meteen de hypotheek of verzekeringen nog eens tegen het licht.”

Krijgen jullie veel vragen over het financieren van energiebesparende maatregelen of het levensloopbestendig maken van woningen?

“We hebben voornamelijk ervaring met de Starterslening. Al krijgen we zo nu en dan een vraag over de Blijverslening of de Duurzaamheidslening. Tegen mensen die hun woning willen verduurzamen zeg ik altijd: vraag die lening maar zelf bij SVn aan. Het gaat toch meestal om leningen van een paar duizend euro en een advies van mij is altijd even duur. Wat me wel opvalt als het om energie gaat: mensen zijn afwachtender. Ze denken twee keer na voor ze hun eengezinswoning inruilen voor een grotere woning. Dat bevordert de doorstroming niet.”

Wat kan SVn beter doen?

“De meeste adviseurs kennen de Starterslening wel, maar ik weet bijna zeker dat velen niet alle leningen van SVn op het netvlies hebben. Dat is zonde, want je kunt er mensen goed mee helpen. Daar is misschien nog wat werk te doen. Maak het ons gemakkelijker. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als het meer terugkomt in opleidingen.”

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.