Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nijmeegs stadseiland wint prijs in New York

Het stadseiland in de Waal bij Nijmegen heeft prijs gewonnen om de combinatie van hoogwaterveiligheid, gebiedsontwikkeling en kennisdeling met andere landen.

30 oktober 2011

Het stadseiland dat wordt aangelegd in de Waal bij Nijmegen heeft de internationale Waterfront Center Award 2011 gewonnen. De jury van deze in waterkringen prestigieuze prijs roemt de combinatie van hoogwaterveiligheid en gebiedsontwikkeling en de wijze waarop de kennis is gedeeld met riviersteden in andere landen.

Waterweek
De prijs, die eerder werd gewonnen door onder andere New York en Sydney, is in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) uitgereikt tijdens een congres in New York aan de vooravond van de internationale Waterweek.

Hoogwaterafvoer

De aanleg van het stadseiland Veur-Lent maakt deel uit van het project Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. Deze dienst is op tientallen plekken in Nederland bezig met het scheppen van meer ruimte voor hoogwaterafvoer in de grote rivieren. De Waal heeft bij Nijmegen door een bocht en de stadsbebouwing te weinig ruimte. Dat wordt opgelost door langs de noordelijke oever van de rivier een nevengeul te graven. Tussen die nevengeul en de rivier ontstaat een eiland, dat als rivierpark wordt ingericht en waarop woningen en winkels worden gebouwd.

Verheugd

Het stadseiland maakt deel uit van de stadsuitbreiding van Nijmegen en moet in 2016 klaar zijn. Het hele project kost ongeveer 350 miljoen euro en is het meest toonaangevende van Ruimte voor de Rivier.

Rijkswaterstaat, de gemeente Nijmegen en architectenbureau Royal Haskoning zijn ,,buitengewoon verheugd'' over de erkenning. ,,Gevaar voor overstromingen is omgezet in een impuls voor Nijmegen. Deze award bevestigt dat de Nederlandse kennis van watermanagement internationaal sterk onderscheidend blijft'', aldus Ingwer de Boer, programmadirecteur van Ruimte voor de Rivier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie