Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

SP wil scooterhufters beboeten op kenteken

De SP wil harde maatregelen tegen scooterhufters, zoals de mogelijkheid om te beboeten op basis van kenteken, iets wat tot nu toe niet kan.SP-Kamerlid Farshad Bashir.

20 mei 2013

De SP wil dat harder opgetreden wordt tegen 'scooterhufters'. Scooterrijders die te hard rijden, moeten beboet kunnen worden op kenteken, iets wat nu nog niet mogelijk is.

Overlast steeds groter
SP-Kamerlid Farshad Bashir zal daar dinsdag op aandringen tijdens een overleg van de Tweede Kamer met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). ,,De overlast op de fietspaden van grote steden zoals Amsterdam wordt door scooters steeds groter'', zegt het Bashir. ,,Dit is voor fietsers zeer frustrerend. Ik wil dat scooterrijders die te hard rijden op de bon worden geslingerd, door bijvoorbeeld een lasergun in te zetten. Nu kijkt men alleen of een scooter is opgevoerd. Kijken of een scooter opgevoerd is, zorgt voor meer werk voor de politie, terwijl op de bon slingeren van scooterhufters veel sneller en makkelijker kan.''

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harry
Er zitten praktische en juridische enorme hobbels in de goede bedoelingen. Het lijkt me zinvoller om de 'verkeershufters' op heterdaad staande te houden en procesverbaal tegen hen op te maken. Daarnaast zijn er vele andere mogelijkheden. Namelijk de hoogte van de boete, verplichte cursus, bezoek/brief ouders, en in overleg met OM, Burgemeester en korpschef inbeslagname ter vernietiging (na 3x dergelijke gedragingen).
Maarten / niet belangrijk.
In de meeste dorpen en steden mogen scooters niet meer op het fietspad rijden, maar moeten ze naar de rijbaan. Dus wel probleem Bashir nu precies wil oplossen is mij een raadsel.
Wouter / Beleidsadviseur
@Maarten: dat lijkt me duidelijk, namelijk dat van de snorscooters. Bromfietsen moeten inderdaad (en wat mij betreft geheel terecht) steeds vaker naar de rijbaan. Maar dat geldt niet voor snorfietsen. Als er een verplicht fietspad is, moeten snorfietsen en dus ook snorscooters daar gebruik van maken en mogen ze niet op de rijbaan
Oscar
Of je nu een bromscooter of auto bent moet toch niet uitmakn voor het geven van een bon.

Nu worden automoblisten die in de bebouwde kom 55 rijden wel beboet en bromscooters die 60km rijde niet. Lijkt mij eerder dat die bromscooter veel vaker harder rijden dan de max voo hen toegestane snelhied dan auto's. het gebuert mij vaak genoeg dat ik (als automoblist) in de stad door een bromscooter links of rechts wordt ingehaald.
Jaco / med personeelszaken
Vreemd dat bepaald moet worden dat er beboet mag worden! Het zou eigenlijk niet uit moeten maken wat je bestuurt of dit een fiets is of wat anders te snel/te hard is verboden en behoort beboet te worden bij de bestuurder van het voertuig. Binnen de bebouwde kom mag 30 kilometer gereden worden. Een groep wielrenners die hier 45 kilometer rijdt zou ook beboet moeten worden. Insteek zou moeten zijn betrek alle deelnemers aan het verkeer bij deze discussie, want te hard mag gewoon niet!
Advertentie