Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Kamer stemt voor Omgevingswet

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met de invoeringswet Omgevingswet. Hiermee is, na een paar vertragingen van de besluitvorming,…

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond ingestemd met de invoeringswet Omgevingswet. Hiermee is, na een paar vertragingen van de besluitvorming, een belangrijke stap genomen om de nieuwe wet volgend jaar in te voeren.

Vertraging

De Eerste Kamer ging niet over een nacht ijs. Vorige week werd de stemming uitgesteld. De ophef die begin deze week ontstond door de publicatie van dagblad NRC over een kritisch rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgde voor een nieuwe vertraging in de besluitvorming. Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) stuurde daarover dinsdag nog een brief naar de Eerste en Tweede Kamer. 

Uitstel

Eerder op de dag vroeg een deel van de Kamerleden om opnieuw uitstel van de stemming met een week om de brief van de minister te lezen, maar uiteindelijk won een voorstel om de minister uitleg over de brief te laten geven, en daarna alsnog over de goedkeuringswet te stemmen.

Wegstoppen

Volgens Van Veldhoven was er geen sprake van het wegstoppen van een kritisch rapport door het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar ging het over een intern rapport van de ILT. ‘Een bundeling van signalen die ook al eerder bij het ministerie terecht zijn gekomen en zijn gedeeld met de Tweede Kamer.’ Ze ontkende dat het ministerie enige druk had uitgeoefend op de ILT om het rapport onder de pet te houden. Maar de kritiek uit het ILT-rapport is volgens de minister niet genoeg om de Omgevingswet te herzien. ‘Er is geen enkel stelsel dat de garantie geeft dat er niks mis gaat.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Uitslag

Uiteindelijk stemden GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, groep Otten en een deel van de PvdA-fractie tegen. Minister van Veldhoven zegt blij te zijn met de steun van de Kamer. 'Wij hebben een scherp en constructief debat gevoerd over participatie, rechtsbescherming en een zorgvuldige invoering.'


Invoering

Of de Omgevingswet per 1 januari 2021 ingaat is nog niet zeker. Daarover zullen de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen samen met rijk en parlement nog besluiten. Voorwaarde voor een positieve besluitvorming is of het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) voldoende is geimplementeerd. De komende periode informeert de minister de betrokken partijen maandelijks over de voortgang van deze implementatie. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P.Pluim

De stiekeme rijksambtenaren hebben toch gewonnen! Maar de strijd is nog niet gestreden. Want de gemeenten kunnen de nieuwe Omgevingswet niet aan. Vergelijk de decentralisatie in de (jeugd)zorg. Dat is ook een (financiële) puinhoop geworden. En dat allemaal over de rug van de gewone burgers.

Op 14 februari 2020, 16:03
Christa Lagerweij

De inwerkingtreding van de algemene nadeelcompensatieregeling in de Awb (titel 4.5 Awb) staat ook gepland voor 1 januari 2021.

Op 21 februari 2020, 17:28

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in