Steeds meer gemeenten voeren opnieuw de wielklem in. Oorzaak is het toenemende aantal met name buitenlandse wanbetalers van verkeersboetes.
Wielklem in steeds meer gemeenten terug
Steeds meer gemeenten voeren opnieuw de wielklem in. Oorzaak is het toenemende aantal met name buitenlandse wanbetalers van verkeersboetes.
Wielklemplannen
Den Bosch, Den Haag, Terneuzen en Amsterdam hanteren de wielklem al weer. Utrecht en Eindhoven voeren de klem dit najaar in. Onder meer Middelburg, Vlaardingen en Nijmegen overwegen dat ook te gaan doen, zo blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.
Fluiten naar boetes
De problemen met het innen van parkeerboetes zijn toegenomen sinds Duitsland geen benodigde gegevens van overtreders meer aan Nederland verstrekt. Ook Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië doen dat niet meer. Daardoor kunnen gemeenten vaak fluiten naar hun geld en wordt de overtreder niet gestraft.
Belangrijke inkomstenbron
Parkeerboetes zijn voor grotere steden een belangrijke inkomstenbron, zeker sinds zij gebruikmaken van scanauto’s. In 2017 schreven de vier grote steden in totaal 1,2 miljoen parkeerboetes uit. In Den Haag steeg het aantal parkeerboetes door het gebruik van scanauto’s dat jaar met meer dan 40 procent. Voordat Den Haag de wielklem invoerde, betaalde maar een kwart van de buitenlandse foutparkeerders de verschuldigde boete.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Waar ik nou zo benieuwd naar ben is of Nederland de benodigde gegevens wel verstrekt aan landen die dat niet meer doen...
Als andere landen geen informatie (meer) verstrekken van verkeersovertredingen doet Nederland dat natuurlijk ook niet, mag ik aannemen. Tot nu toe komen echter de verkeersboetes uit bijvoorbeeld Frankrijk nog steeds in de Nederlandse brievenbus.