Toch woningen in polder Rijnenburg
Er komen toch woningen in polder Rijnenburg. Dat heeft het nieuwe college van Utrecht besloten. De bouw begint echter niet voor 2035.

Het nieuwe college van Utrecht gaat toch voor woningen in polder Rijnenburg. Het vorige college hield dit tegen omdat het in de polder (tijdelijk) windmolens wilde plaatsen. Dit leverde flinke discussies op in de gemeenteraad en de landelijke politiek, omdat op deze plek tienduizenden woningen kunnen worden gebouwd om de woningcrisis te verlichten. Projectontwikkelaars die hier al jaren geleden grond hadden aangekocht, stonden op hun achterste benen.
Duurzame wijk
Rijnenburg moet volgens het nieuwe stadsbestuur een hoogstedelijke, duurzame wijk worden met een eigen centrum. Omdat de voorbereidingen zoals planvorming en de aanleg van een tramverbinding tijd kosten, kan niet voor 2035 de eerste schop in de grond.
Coalitieakkoord
De ontwikkeling van Rijnenburg is onderdeel van het coalitieakkoord van vijf partijen: GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie. Dat werd woensdag gepresenteerd, na maanden van onderhandelen. Op donderdag 9 juni wordt het college geïnstalleerd. Als speerpunten staan in het akkoord de groeiende kansenongelijkheid, woningnood en klimaatcrisis. Vijf van de zeven voorgedragen wethouders zijn vrouw.
40 miljoen
De coalitie investeert 40 miljoen euro structureel in onder meer het aanpakken van armoede en schulden, het begeleiden van Utrechters naar werk, openbare orde en veiligheid, volkshuisvestingsbeleid om meer betaalbare woningen te realiseren en maatregelen om de warmte- en energietransitie te versnellen. Dat is bijna het dubbele van het bedrag dat bij het coalitieakkoord 2018-2022 werd geïnvesteerd.
Actief grondbeleid
De gemeente wil extra investeren in groen. Maar ook in het makkelijker kunnen omturnen van woningen in studentenhuizen, omdat een omzettingsvergunning tot vier personen niet meer nodig is. Woningbouwcorporaties moeten stoppen met het verkopen van sociale huurwoningen. Het bestuur streeft naar zo min mogelijk sloop en de gemeente wil weer een actief grondbeleid gaan voeren. Veel bouwgrond is nu in handen van projectontwikkelaars waardoor de grondprijzen kunnen worden opgedreven. (ANP)
Nu het besluit om te bouwen in Rijnenburg in het collegeakkoord vastligt, mogen de Utrechters er op vertrouwen dat de bouw veel eerder dan 2035 aanvangt.
Gebiedsontwikkeling kan sneller
De voorfase van gebiedsontwikkeling kan sneller, concludeert een rapport, gemaakt in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
'De tijd tussen een eerste initiatief en de bouw van woningen is nu gemiddeld zeven jaar. Dat kan sneller'.
https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/snellere-gebiedsontwikkeling?tid=TIDP2462415X2C4BABECA410458E88E500500D074950YI5