Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam zonder aardgas in 2050

Amsterdam wil in 2050 een aardgasloze stad zijn. Woningcorporaties wijzen daarom volgend jaar de eerste 10.000 bestaande woningen aan waarvan de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hiermee wil de gemeente de CO2-uitstoot in de stad flink terugdringen.

17 november 2016

Amsterdam wil in 2050 een aardgasloze stad zijn. Woningcorporaties wijzen daarom volgend jaar de eerste 10.000 bestaande woningen aan waarvan de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hiermee wil de gemeente de CO2-uitstoot in de stad flink terugdringen.

Bestaande gebouwen
De plannen staan in de strategie Naar een Stad zonder Aardgas, die het college van burgemeester en wethouders donderdag heeft bekendgemaakt. De stad wil snel ervaring opdoen met het op grote schaal aardgasloos maken van bestaande woningen. In Amsterdamse nieuwbouwwijken liggen al geen gasleidingen meer en in 2020 zijn naar verwachting 102.000 Amsterdamse woningen aangesloten op warmtenetten. De uitdaging is nu ook bestaande gebouwen van het aardgas af te krijgen en te kijken welke alternatieven mogelijk zijn.

 Warmterevolutie

'We beginnen nu met een warmterevolutie, waar elke Amsterdammer bij betrokken wordt', zegt wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid). 'Dit vraagt om lef bij alle partijen, en ik ben trots dat we juist in Amsterdam samen hard aan de slag gaan om bestaande buurten aardgasloos te maken. We gaan het gewoon doen.' Het college benadrukt dat er ook nog een belangrijke taak is weggelegd voor het rijk om dit te bereiken. Zo moet belemmerende wet- en regelgeving worden aangepast, is er geld nodig en pleit de gemeente voor meer bevoegdheden. Momenteel wordt ongeveer 90 procent van de warmte in Amsterdam gemaakt door het verbranden van aardgas, dat daardoor verantwoordelijk is voor 30 procent van de CO2-uitstoot in de stad. De gemeenteraad buigt zich in december over de plannen van het stadsbestuur. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bezorgde burger / beleidsadviser
De coöperaties zullen wel weer voorop lopen. Zo zullen de huren voor de gewone man natuurlijk nooit dalen. De particuliere woningbezitters zo ver krijgen wordt nog een hele kluif.

En dan te bedenken dat er wereldwijd nog voor eeuwen gas is. Zonde om dat niet te benutten en nu paniek te zaaien over de stijgende temperatuur op aarde. Zolang er wereldwijd geen enkel beleid is om de bevolkingstoename te laten afvlakken, is alles dweilen met de kraan open.

Petra
CO2 beperken, prima. Maar het was toch ook leuk geweest als er een 2e reden mee had geteld: het beperken van problemen voor de mensen in de aardgaswinningsgebieden. Maar daar geeft in de randstand waarschijnlijk niemand om.
Advertentie