Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rotterdam wil veel luchtstraatjes

Rotterdam onderzoekt of met een aangepaste ontheffingsvergoeding het optoppen kan worden gestimuleerd.

26 februari 2024
Extra etage

De gemeente Rotterdam wil het financieel aantrekkelijker maken om een extra woonlaag aan een bestaand gebouw toe te voegen, het zogenaamde optoppen. De stad beschikt over relatief veel plat dak dat zich voor optoppen leent.

Coördinator Planning & Control

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Planning & Control

Financieel Adviseur P&C

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Financieel Adviseur P&C

Straatjes erbij

Rotterdam onderzoekt mogelijkheden om de ontheffingsvergoeding voor het optoppen aan te passen. Een motie daartoe van ChristenUnie, GroenLinks, Volt en PvdA werd eind vorige week aangenomen. Volgens de partijen heeft Rotterdam veel mogelijkheden voor 'straatjes erbij’ op bestaande daken, maar wordt dat nog te weinig benut.

Afzien

Een initiatiefnemer moet voor het optoppen van gebouwen veelal een ontheffingsvergoeding betalen. Dit omdat het gebouw of de grond na het optoppen in waarde stijgt. In de motie wordt opgeroepen om af te zien van de ontheffingsvergoeding bij het toevoegen van een of twee woonlagen aan een bestaand gebouw. 

Woonvisie

Rotterdam wilde woningnood in de stad niet alleen aanpakken met nieuwbouw, maar ook door de bestaande bouw beter te benutten. In de in oktober vastgestelde Rotterdamse Woonvisie werd al voorgesteld het optoppen makkelijker te maken. ‘Denk hierbij aan het vaststellen van heldere richtlijnen en het vereenvoudigen van procedures. Hierdoor kunnen betrokken partijen snel en moeiteloos aan de slag gaan.’

9.000

In totaal beschikt de gemeente Rotterdam over meer dan achttien vierkante kilometer aan platte daken. Die bieden in theorie de ruimte voor bijna 9.000 nieuwe woningen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie