Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rijnland opent onlinemeldpunt rivierkreeft

Enkele soorten uitheemse rivierkreeften worden tot de invasieve exoten gerekend, wat betekent dat ze schadelijk zijn.

ANP
12 september 2023
Rode Amerikaanse rivierkreeft
Rode Amerikaanse rivierkreeftShutterstock

Als eerste waterschap heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland een onlinemeldpunt over uitheemse rivierkreeften geopend. Rijnland, dat in het westen van het land het water in het gebied tussen Velsen en Gouda beheert, is daarvoor een samenwerking aangegaan met Waarneming.nl. Op die website is nu een apart portaal gemaakt voor het waterschap.

'Rijnland is het eerste waterschap dat een actieve samenwerking met Waarneming.nl heeft. We zouden graag zien dat andere waterschappen en organisaties zich aansluiten', zegt directeur Dylan Verheul van de organisatie die tal van natuurwaarnemingen verzamelt.

Invasieve exoten

Enkele soorten uitheemse rivierkreeften worden tot de invasieve exoten gerekend, wat betekent dat ze zich snel vermeerderen en schadelijk zijn voor inheemse soorten. Rivierkreeften graven holen in waterbodems, oevers en dijken. Ze eten waterplanten op of knippen ze kapot. Heel wat waterschappen worstelen met de bestrijding van de kreeften. Op diverse plekken worden ze gevangen.

Rivierkreeft

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft met name te maken met de rode en de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft. Via een website of een speciaal hiervoor ontwikkelde app kunnen mensen melding maken als ze het beestje ergens zien. 'We hebben het idee dat er steeds meer rivierkreeften komen, maar dat is niet op cijfers gebaseerd. Dat willen we hiermee op een laagdrempelige manier gaan uitzoeken', aldus een woordvoerster van Rijnland. Het waterschap en andere betrokken partijen gebruiken deze informatie om maatregelen te nemen om verdere verspreiding van uitheemse rivierkreeften te voorkomen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie