Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Extra zand tegen zandhonger in Oosterschelde

Rijkswaterstaat brengt volgend jaar 600.000 kubieke meter zand aan in de Oosterschelde vlak voor de zogeheten Oesterdam. Deze zandwal met een lengte van 2 kilometer is een proef om de zogenoemde zandhonger in de voormalige zeearm te vertragen

15 april 2011
Rijkswaterstaat brengt volgend jaar 600.000 kubieke meter zand aan in de Oosterschelde vlak voor de zogeheten Oesterdam. Deze zandwal met een lengte van 2 kilometer is een proef om de zogenoemde zandhonger in de voormalige zeearm te vertragen.

Deltatechnologie
Op twee andere plekken zijn dit jaar al bij wijze van experiment banken van schelpdieren aangelegd. Het minsterie van Infrastructuur en Milieu steunt de experimenten financieel, zodat Nederland met zijn kennis over deltatechnologie voorop kan blijven lopen, aldus staatssecretaris Joop Atsma donderdag.

Zandhonger
Door de aanleg van de Oosterscheldekering heeft het getij in de zeearm veel minder kracht. Daardoor worden zand en slib die bij stormen worden losgewoeld, niet teruggeslagen op zandbanken in het water. Dat fenomeen heet zandhonger. Als er niets wordt gedaan, is de Oosterschelde in 2075 veranderd in een kale, egale zandvlakte, zo hebben wetenschappers van de Wageningen Universiteit berekend.

Geweld
Door zandhonger verdwijnen de zandplaten, waarop veel vogels uitrusten. Als er minder vogels zijn, verandert ook de bijzondere flora langs de kustrand. Daarnaast beukt de golfslag veel harder op de dijk als er geen zandplaten voor liggen, die de golven alvast dempen. Door dat geweld moet de dijk vaker en zwaarder worden verbeterd om veilig te blijven.

Kostbare opknapbeurt
Rijkswaterstaat begint volgend jaar met dijkversterking langs de Oesterdam. Als er succesvolle manieren blijken te zijn om zandhonger te bestrijden, duurt het ongeveer twintig jaar langer voor de dijken aan een grote en kostbare opknapbeurt toe zijn

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie