Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur vindt asfalt niet dé oplossing voor alle verkeersproblemen. Soms is het nodig om een weg aan te leggen, maar er moet toch veel vaker worden gezocht naar een creatieve en innovatieve manier om drukte op de weg te voorkomen. Dat zei Schultz (VVD) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Schultz: 'Meer asfalt brengt automobilist niet in de stad'
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur vindt asfalt niet dé oplossing voor alle verkeersproblemen. Ze pleit voor creatieve…
Trendbreuk: anders reizen
Door de verstedelijking moet anders naar fileproblemen worden gekeken, stelt Schultz, die spreekt van een trendbreuk. ,,Je kunt zeven banen om de stad heen leggen, maar niet zeven banen de stad in'', zei ze. Er moet op andere manieren worden gezorgd dat reizigers alsnog de stad in kunnen. Dat kan door mensen te verleiden op andere tijden of op een andere manier te reizen, maar ook door slimme technieken in te zetten.
Apps en elektrische brommers
Schultz noemde het zoekverkeer in de grote stad als voorbeeld. Met apps en het verstrekken van informatie kan worden voorkomen dat automobilisten eindeloos rondrijden op zoek naar hun bestemming of een parkeerplaats. In de haven van Rotterdam rijden veel medewerkers tegenwoordig op elektrische brommers. ,,Die zoeven langs de file op weg naar het werk'', aldus Schultz.
Alleen nog ontbrekende schakels
De komende tijd wordt er nog wel wat asfalt aangelegd, zei Schultz. Het gaat om 'ontbrekende schakels' in het huidige netwerk van wegen, stelde de minister. Gepland is de aanleg van de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam, het doortrekken van de A15 voor het verkeer naar Duitsland en het verbreden van de ring rond Utrecht. Maar op de lange termijn, is het aanleggen van wegen niet altijd meer nuttig, zei Schultz.
Vriend van de automobilist
Op de vraag of de VVD nog wel de beste vriend van de automobilist is, zei de minister: ,,De VVD is de vriend van iedereen die van A naar B moet. Het maakt niet uit of dat met de auto, de trein of met de fiets is''. Schultz zei verder dat er ondanks de bezuinigingen nu nog voldoende geld is voor infrastructuur, maar dat er op termijn wel weer geld bij moet.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is wel heel bijzonder, een VVD-minister die niet voor (nog) meer asfalt kiest. Beetje laat...
Het aanleggen van 2 x 7 rijstroken door natuurgebied Amelisweer is natuurlijk ridicuul, evenzo als de Blankenburgtunnel en de vernietigende aanslag op het groene gebied van Midden-Delfland. Door volslagen mismanagement wordt de capaciteit van de Betuwespoorlijn maar gedeeltelijk gebruikt, omdat adequate aansluitingen in Duitsland ontbreken. Ook zijn er miljarden in het HSL-net geïnvesteeerd (!!), terwijl een treinreis van Amsterdam naar Brussel in 2014 11 minuten langer duurt dan in 1957 ! Breng alsjeblieft het ministerie van I&M zo snel mogelijk onder bij Financiën, dan heb je snel de bezuinigingsdoelstellingen voor 2014 en daarna makkelijk gehaald. Bij dit ministerie praten ze met meel in de mond over marktwerking, maar als zich een kandidaat meldt in de vorm van Arriva, dan wordt die door de staatssecretaris met onzinargumenten neergesabeld.
Toch ook maar nadenken over parkeren aan rand stad en dan verder met OV. Enige echte manier om die 7 banen van de minister te vermijden. Maar het begrip OV versterken klinkt blijkbaar minder sexy dan een nieuwe app....
Ach gelukkig, het licht breekt nu ook bij deze VVD-bewindsvrouw door. Nu nog een streep door die achterlijke verbreding van de weg bij Utrecht / Amelisweerd. Want wie wonen er in de smerige lucht? Juist ja, de mensen in Utrecht!
Ik snap niet dat het rijk deze boodschap uitzendt. Natuurlijk moet de snelweg op de belangrijke punten wel verbeterd en uitgebreid worden. In het artikel wordt gesproken over zeven rijbanen, maar de meeste snelweg heeft er niet eens drie. Het wordt dus eerst tijd om belangrijke punten op te lossen zodat de doorstroming wordt verbeterd.
Daarnaast zou het goede zaak zijn als het rijk het spoor niet uitmelkt. Verkoop het spoor en stop met het jaarlijks vragen van enorme bedragen zodat de prijzen van treinkaartjes drastisch omlaag kunnen. Verder zou er geinvesteerd moeten worden in het spoor. Minimaal treinen om de 15 minuten en goederentreinen op een apart spoor. Hiervoor is de aanleg van veel meer spoor noodzakelijk.
Kennelijk is de politiek niet geinteresseerd in het oplossen van de vervoersproblematiek. En natuurlijk is het ook zo dat je voor iedere oplossing een probleem kunt bedenken. Onder het mom van dat het geen nut heeft om meer snelweg aan te leggen wordt iedere keer aanleiding gevonden om niets te doen, en aan het spoor verandert gewoonweg nooit iets, behalve de prijzen die nog steeds ieder jaar omhoog gaan. Er moet wat gebeuren! Los het probleem op!
Uit het programma Beter Benutten blijkt dat het optimaliseren van de infrastructuur gecombineerd met het terugdringen van het aantal auto's in de spits de oplossing is. Dus soms (een beetje) meer asfalt, maar vaker het verleiden van automobilisten om de spits te mijden of (deels) anders te reizen.
Je zou het motorrijden eens meer moeten stimuleren. En dan ook nog elektrisch. Niks mis mee lijkt me.