Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Regionale bestuurders bepleiten hun industriële belangen

De drie IJmond-gemeenten willen gezondheid, Zuid-Holland wil stikstofruimte en Limburg wil een leidingnetwerk.

22 maart 2023
 Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)
Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) in oktober 2022 tijdens een bezoek aan Brightlands Chemelot Campus. Rechts van haar gedeputeerde Stephan Satijn.ANP

Als voorbereiding op het Kamerdebat volgende week over de maatwerkplannen van het kabinet om de grote industrie in Nederland te verduurzamen, kwamen de betrokken regionale bestuurders uit Zuid-Holland, Noord-Holland en Limburg woensdag naar de Tweede Kamer om hun belangen te bepleiten. Als onderdeel van z'n groene industriepolitiek wil het kabinet met de twintigste grootste CO2-uitstoters van Nederland maatwerkafspraken maken.

Algemeen directeur

Partners At Work in opdracht van WVS
Algemeen directeur

3 Teammanagers

JS Consultancy in opdracht van GGD IJsselland
3 Teammanagers

Die bedrijven bevinden zich op de vijf grote industrieclusters in Nederland: de Eemshaven/Delfzijl, Noordzeekanaalgebied, Rotterdam-Moerdijk, Zeeland/West-Brabant en Chemelot in Limburg. Die industriële gebieden zijn van groot belang voor de plaatselijke werkgelegenheid. Volgens de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn houdt Chemelot, direct en indirect, 30.000 Limburgers aan het werk. Dit is goed voor 25 procent van het Limburgse bnp, aldus de Limburgse position paper.

Om Chemelot te vergroenen, is de aanleg van de Delta Rhine Corridor cruciaal, benadrukte Satijn tijdens het rondetafelgesprek. Dit traject van buisleidingen loopt van Rotterdam naar Chemelot, en daarna door naar Duitsland, en moet straks waterstof, CO2, LPG, propeen en ammoniak vervoeren.

Delta Rhine Corridor
Delta Rhine Corridor.RVO

Satijn benadrukte dat het rijk financiële risico's moet dekken om de aanleg van de buisleidingen mogelijk te maken, zoals de onrendabele top en het vollooprisico. Dit laatste risico verwijst naar de onzekerheid over welke bedrijven zich uiteindelijk aansluiten op het leidingnetwerk. Daarnaast zegt de gedeputeerde dat een verzwaring van het hoogspanningsnet naar Chemelot noodzakelijk is.

Stikstofruimte

De zorgen van de Zuid-Hollandse gedeputeerde Jeannette Baljeu draaien om stikstofruimte. Komt er stikstofruimte vrij dankzij de maatwerkafspraken met de Zuid-Hollandse industrie en de bijbehorende rijksinvesteringen, dan wil zij dat die ten bate komt van de Zuid-Hollandse stikstofbank. Met de hulp daarvan kan het Havenindustrieel Complex (HIC) verder verduurzamen, zegt zij. Toen Kamerlid Silvio Erkens haar vroeg naar het grootste obstakel dat zij zag voor de vergroening, volstond Baljeu met een antwoord van één woord: 'Stikstof'.

Tata

Tot slot sprak wethouder Sebastian Dinjes in namens de drie IJmond-gemeenten Beverwijk, Heemskerk en zijn eigen Velsen. De drie colleges willen dat de maatwerkafspraken die met staalbedrijf Tata gemaakt worden ook ten goede komen aan de gezondheid van de omwonenden. De gezondheidseffecten moeten een bindende norm worden van de vergunning en handhaving.

'Het probleem is dat in de huidige vergunningen bepaalde gezondheidsnormen niet zijn verdisconteerd', zei hij. 'Er is met name een probleem met lood. Op dit moment emitteert Tata een fractie van het lood dat vergund is, maar dit heeft wel al gezondheidseffecten. Misschien moet er wel meer geld bij voor deze maatwerkafspraken om te zorgen dat de emissies naar de omgeving minder zijn.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Denk in ieder geval 'groot' en schroom niet om bedrijven die vanwege de hoge kosten moeilijk zijn te verduurzamen -zo nodig met subsidies- te verplaatsen. Dergelijke bedrijven kunnen dan met behoud van arbeidsplaatsen beter worden gesitueerd op locaties waar vanwege de gezondheidsaspecten en het klimaat wél met moderne duurzame methoden is te produceren. Gronden, die na een verhuizing worden verlaten, scheppen in relatie met woningbouw en/of recreatie vaak nieuwe mogelijkheden voor toekomstige generaties.
Advertentie