Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Twentse gemeenten starten energiebedrijf

Met een eigen energiebedrijf willen drie Twentse gemeenten de opbrengsten van de opwek van duurzame energie in eigen huis houden.

28 januari 2022
Licht peertje
Pixabay

De Twentse gemeenten Dinkelland, Losser en Tubbergen gaan een regionaal energiebedrijf oprichten waarin ze samenwerken met lokale initiatieven om duurzame energie te produceren. Oldenzaal doet niet mee met dit energiebedrijf, maar steunt het initiatief met geld en ambtelijke capaciteit.

Inkomensconsulent

BMC
Inkomensconsulent

Manager afdeling Beheer en Ruimtelijke Ontwikkeling (BRO)

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Rucphen
Manager afdeling Beheer en Ruimtelijke Ontwikkeling (BRO)

Garantstelling

De Twentse gemeenten denken met een eigen energiebedrijf de lokale productie van duurzame energie te versnellen. Naast het besluit een lokaal energiebedrijf op te richten, hebben de colleges van de drie gemeenten besluiten genomen voor een 'garantstelling op leningen voor projecten en beleidsregels voor lokaal eigendom.'

Zon op dak

De vier Overijsselse gemeenten hebben vorig jaar onderzocht een eigen energiebedrijf een goede manier is om naast de lasten ook de lusten van energieopwekking in de eigen gemeenschap te houden. 'De conclusie: een regionaal energiebedrijf waar gemeenten én lokale energie-initiatieven aan deelnemen, maakt het mogelijk om kennis, ervaring en middelen te bundelen en gericht in te zetten', zo meldt Dinkelland in haar persbericht. Zo moet het in de toekomst mogelijk zijn 'grotere projecten voor energieopwekking' te starten. Het initiatief start met een grootschalige zon-op-dakprojecten door lokale energie-initiatieven 'waarbij de opbrengsten lokaal blijven'.

Energiecorporaties

Het Twentse initiatief voor een eigen energiebedrijf is niet het eerste. Achterhoekse gemeenten richten een paar jaar geleden energiebedrijf AGEM op; de gemeenteraad van Dalfsen praat al enige tijd over een eigen energiebedrijf. Gemeenten hopen met eigen lokale of regionale energiebedrijven de opwek van duurzame energie in de eigen gemeente te versnellen. Er zijn ook gemeenten die geen eigen energiebedrijf oprichten, maar wel lokale energiecoöperaties  steunen. Het klimaatakkoord bevat de opdracht aan gemeenten om duurzame energie op land op te wekken. In 2050 moet de energievoorziening zo goed als CO2-neutraal zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie