Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorstel wijziging Crisis- en herstelwet voor snellere bouw

De regering wil om de bouw in Nederland te bevorderen drie wijzigingen aanbrengen aan de Crisis- en herstelwet. Een voorstel daartoe is…

De regering wil om de bouw in Nederland te bevorderen drie wijzigingen aanbrengen aan de Crisis- en herstelwet. Een voorstel daartoe is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd na een positief advies van de Raad van State.

Snellere bouwprojecten, voorbereiden Omgevingswet

De Crisis- en herstelwet (Chw) geeft gemeenten en provincies sinds 2010 de mogelijkheid om alvast te werken met bepaalde aspecten van de Omgevingswet om bouwprojecten sneller te realiseren en ervaring op te doen om zich voor te bereiden op de Omgevingswet. Bouwprojecten worden dankzij de Chw versneld doordat procedures bij de Raad van State qua tijdsduur voor de helft zijn ingekort (er wordt uitspraak gedaan binnen een half jaar) en doordat het experimenteerartikel de mogelijkheid geeft een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte vast te stellen.

Tijdswinst, meer experimenten

De regering wil ten eerste de aanwijzingsprocedure voor experimenten binnen de Chw versnellen. Die procedure verloopt nu nog via een Algemene Maatregel van Bestuur en moet worden gestroomlijnd door deze voortaan via een Ministeriële Regeling te laten verlopen. Dat moet zeven maanden tijdswinst opleveren in de aanwijzingsprocedure. De regering wil nog eens zes maanden tijdswinst voor woningbouwprojecten faciliteren door projectuitvoeringsbesluiten beter inzetbaar te maken voor gemeenten. De laatste wijziging van de Chw die aan de Tweede Kamer is voorgelegd, is om de criteria voor een experiment aan te passen en het aantal wetten waarvan in een experiment kan worden afgeweken, uit te breiden. Op die manier moeten experimenten in de Chw breder toepasbaar worden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank Zuylen

De positie van burgers/bewoners wordt steeds verder uitgehold. Via allerlei ingewikkelde artikelen worden de bepalingen uit vigerende bestemmingsplannen buiten werking gesteld en de verkorte procedure snijdt het overleg met de buurt uit het proces. Het vervelende is dat door deze generieke regelingen de zeggenschap van het lokale bestuur ook wordt ingeperkt.

Op 7 september 2018, 12:34
Paul

En welk probleem wordt hier mee opgelost?
Volgens mij zijn er niet genoeg bouwvakkers

Op 7 september 2018, 13:12
H. Wiersma

Dit Kabinet denkt de crisis in de bouwsector vooral te kunnen bestrijden met oneigenlijke middelen. De bouwsector stagneert vooral door tekort en matig dan wel niet goed opgeleid personeel, gebrek aan innovatieve en snelle bouwmethoden, gebrek aan een duidelijke Overheidsvisie voor geschikte bouwlocaties en een goede bouwplanning voor de verschillende categorieën woningzoekenden.

Op 7 september 2018, 13:59
Toine Goossens

De bestuurlijke besluitvorming van Nederland is bijzonder kwetsbaar voor bezwaren tegen besluiten die alleen tot doel hebben om de procedures te vertragen. Dat tast de kwaliteit en besluitvaardigheid van de bestuurlijke besluitvorming aan.
Inbreng, ideeën en bezwaren dienen in de voorbereidingsfase kenbaar te zijn. Indien daar gefundeerd en zorgvuldig op is ingegaan, dan kan de snelheid van de besluitvorming flink omhoog.
Aan iedereen die niet actief heeft deelgenomen aan de voorbereidingsfase, maar daar wel in de gelegenheid voor was, zouden rechten van bezwaar en beroep beperkt dienen te worden.

Op 7 september 2018, 18:22

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in