Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Maatregelen nodig tegen extreme droogte in Zeeland

Het waterschap Scheldestromen laat als noodmaatregel gezuiverd rioolwater in de sloten lopen.

ANP
03 augustus 2022
Zoutelande, Zeeland
Zoutelande, ZeelandShutterstock

Zeeland is op dit moment de droogste provincie van Nederland. Aan de Zeeuwse kust, met badplaatsen als Cadzand en Domburg, is het zelfs droger dan in het recordjaar 1976, toen het in Nederland droger was dan ooit.

Noodmaatregelen

Het neerslagtekort in het gebied is opgelopen naar zo'n 300 millimeter en daarom moet waterschap Scheldestromen grijpen naar noodmaatregelen zoals het in de sloten laten lopen van gezuiverd rioolwater.

Schade

In sommige delen van Zeeland zit veen in de ondergrond. Veen klinkt in door uitdroging. Daardoor ontstaat bodemdaling en dat zorgt voor onomkeerbare schade. Het is daarom volgens een woordvoerster noodzakelijk om te proberen de waterstand in gebieden met veen op peil te houden. Aangezien er veel te weinig oppervlaktewater is en er nauwelijks of geen regen wordt verwacht, moet gezuiverd rioolwater worden gebruikt. Die maatregel had in de droge jaren 2018 en 2019 ook succes, zegt de woordvoerster.

Buitenwater

Rioolwater van de zuivering Willem Annapolder in Kapelle op Zuid-Beveland wordt vanaf woensdag gebruikt. Als het niet gaat regenen volgt water van de zuivering Walcheren bij Ritthem vanaf maandag. Gewoonlijk wordt dit rioolwater afgevoerd naar buitenwater, maar het voorkomen van grote schade door inklinking is nu belangrijker voor het waterschap.

Zwemmen

Het schap heeft in de sloten die rioolwater krijgen een nulmeting gedaan. Vanaf het moment dat het gezuiverde rioolwater door het watersysteem spoelt wordt in de gaten gehouden of er iets verandert aan de samenstelling van het water. Als het gaat regenen stopt het schap met het inlaten van rioolwater, want door regen komen er meer vervuilende stoffen in het riool terecht. Het schap raadt zwemmen buiten de goedgekeurde zwemwaterlocaties dringend af. Ook dieren moeten het water niet gebruiken.

Extreme droogte

Zeeland heeft volgens het schap nog heel lang veel regen nodig om de extreme droogte te verhelpen. In de hele provincie geldt al sinds 25 juli een verbod op het gebruik van oppervlaktewater, wat voor Zeeland zeer uitzonderlijk is. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie