Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Strengere geluidsnorm voor windmolen in polder

Voor windmolens in rustige polders gelden strengere normen, blijkt uit een uispraak van de Alkmaarse rechtbank.

27 maart 2013

Gemeente Schagen mag een windmolen in de polder niet langer ’s nachts laten draaien. Voor windmolens in rustige polders gelden strengere normen, blijkt uit een uispraak van de Alkmaarse rechtbank.

Gemeente had overgangsregeling moeten toepassen

De zaak was voor de rechter gebracht door een bewoonster van Sint Maartensbrug, die de gemeente vergeefs had verzocht handhavend op te treden, De windmolen staat dicht bij haar woning en veroorzaakt volgens haar geluidsoverlast. Volgens de rechter staat de gemeente een te hoge geluidsproductie toe. De regels hiervoor zijn in 2011 versoepeld, toen de landelijke wetgeving rond windturbines is aangepast en de milieuvergunning voor de windmolen verviel. De gemeente (voormalige gemeente Zijpe) had een overgangsregeling moeten toepassen zodat de strengere geluidnorm van de oude milieuvergunning nog tot 1 januari 2014 geldt, zegt de rechter.

Geen stiltegebied

Volgens gemeentewoordvoerster Ans Heijne is de polder waar de molen staat geen stiltegebied, maar een ‘gewone polder’ waar agrarische activiteiten plaatsvinden. Volgens de rechtbank hoeft echter niet per se sprake te zijn van een stiltegebied om strengere geluidsnormen te kunnen vaststellen. De gemeente moet het toegestane geluidsniveau afstemmen op het omgevingsgeluid, stelt de rechtbank.

Wel weinig achtergrondgeluid

De betreffende polder heeft een laag achtergrondgeluidsniveau, zo heeft ook de gemeente zelf erkend. En dat is een bijzondere lokale omstandigheid die maatwerkvoorschriften – te weten een nachtelijk draaiverbod – rechtvaardigt, vindt de rechtbank. In ieder geval tot 1 januari 2014, maar ook daarna is de gemeente blijvend bevoegd, vanwege de bijzondere lokale omstandigheden, om maatwerk te eisen van de eigenaar van de turbine, aldus de rechtbank.

Jurisprudentie over geluidsoverlast

Als deze uitspraak wordt bevestigd door de Raad van State ontstaat jurisprudentie over het beperken van geluidsoverlast van windmolens in landelijk gebied, zegt woordvoerster Heijne. Het is nog niet bekend of de eigenaar van de turbine en de gemeente Schagen in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Alkmaar.

Ook nog illegaal geplaatst

Overigens is de windturbine ook nog eens illegaal geplaatst, stelt de rechtbank vast. Gedeputeerde Staten hebben bij besluit van 4 oktober 2011 geweigerd een verklaring van geen bezwaar te verlenen voor de plaatsing van de windturbine.

Ook Zeeland wil draaiverbod

Naar aanleiding van de uitspraak in Alkmaar onderzoekt de stichting Windmolens Nee uit Anna Jacobapolder in Zeeland of ook zij een nachtelijk draaiverbod kan afdwingen voor enkele windmolens bij het dorp.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Geen wind: geen strroom. Wind te krachtig: stillleggen, geen stroom. Het gewone net zit met te weinig vraag: geen stroomafname. Effectief rendement daardoor < 20%. Nu 's-nachts sill leggen; volkomen onrendabel geworden. Rendement minder dan 15%. Hoera, dat is pas groot denken. Toch maar liever schalieolie of nucleair.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Deze recher moet wel een tegenstander van duurzaam zijn.

Als stille agrarische gebieden allemaal stil zouden moeten blijven, kunnen de 5000 molens die er straks staan uit en het land snachts op slot.Windmolens zijn de toekomstige energie voorziening van elk land.

Bovendien is het geluid beperkt, zeker in vergelijking met bijv het verkeer.

Als strengere geluidsnormen echt gaan gelden, moet de boer ook zijn stal ventilator uit zetten.

Mag er geen auto gereden worden.

Dat gaat wel nieuwe werkgelegenheid geven, transport per bakfiets.Wat moeten we nu in godsnaam met al die bomen en bossen, als het waait maken die een hels kabaal.

Zeker in Brabant moeten de vele populieren en eiken laanbomen omgezaagd worden.Ik denk dat het maatschappelijk belang van een duurzame stroom voorziening groter is dan geluid van 47 LDEN voor inwoners van het stille buitengebied, op sommige plekken.Gementen doen er goed aan, nu al vast te stellen en af te kondigen, dat mogelijk toekomstige windmolens, op sommige plekken, de absolute stilte kunnen verstoren met een zacht gezoef.

Het gezoef van duurzaamheid.

Zo hebben we op hjet platteland ook het gebrom van de bus en ander transport

Het gebrom van de tractor op het land.

Het geruis van het riet langs de sloot.Het gesuis van de snelweg op minder dan 5 km afstand.

De duurzame samenleving heeft ook zo zijn geluiden.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Klaes / bedrijfsleider
Henk komt zeker uit de stad! Want geloof het of niet maar er zijn ook nog agrarische gebieden waar het nog echt stil is. Of het moet een krijzende buizerd of snuffelende oosterling zijn die je wekt. dus pluk de zon en laat onrendabele sjerpende molens maar achterwege
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Henk Daalder woont op het Brabantse platteland, daar maken populieren behoorlijk lawaai, als het waait.

Als het hier echt stil is, hoor je de trein in de verte, of het verkeer op de klinkerweg, 3 km verder, of die ene vrachtauto, die er bijna altijd wel rijdt, ergens.Windmolens maken echter een zacht zoevend geluid.

Ga nu echt eens zelf luisteren, op een stille avond, met wind, (ma, di, wo of do). Ga op steeds grotere afstand van een windmolen luisteren. Op 400 m afstand hoor je ook in stille gebieden, bijna nergens meer een windmolen.

Ook al hebben we straks 2000 windmolens er bij, het 2020 doel, dan is dit geluidsbelaste gebied door windmolens, nog steeds klein, en niet altijd in een stil gebied.

Vaal staan windparken naast snelwegen, maar zo veel snelwegen.

Maar in d ebuurt van snelwegen staan ook veel woningen, te genieten van het verkeersgeluid en de goede bereikbaarheid.

Dus worden windmolens gebouwd op plekken waar weinig mensen wonen.

Zoals de snelweg door een stil gebied gaat, zo gaan ook rijen windmolens door stille gebieden.

De maatschappelijke behoefte aan mobiliteit en energie maakt dat nodig.Het zijn maar enkele inwoners die iets minder stilte krijgen door de bouw van windmolens, in het algemeen belang.

Daarom zouden windparken op het land ook altijd in stukjes aan de inwoners verkocht moeten worden.

Dat maakt het maatschappelijk belang meteen duidelijk.

Helaas zijn er nog veel te veel ambtenaren die het zo manipuleren, dat vooral bedrijven verdienen aan windmolens en burgers buiten het voordeel gehouden worden. Niet slim, maar wel de praktijk.Gun het voordeel van windpark aan burgers, en de maatschappij gaat ineens veel meer zelfregulering doen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Een vergelijking met getallen

In 2020 staan er ca 4000 windmolens, samen 6000 MW of meer.

Als die in een lage strook gebouwd zouden worden, is dat die strook 2000 km lang, en 1 km breed, waar de windmolens hoorbaar "kunnen" zijn.

Net zoals je af en toe een trein in de verte hoort, alleen als het echt heel stil is.Dus het gebied waar windmolens mogelijk hoorbaar zijn, (is dat erg?) heeft een omvang van 2000 km2

Nederland is ca 60.000 km2 groot.

15% of meer daarvan is geasfalteerd, voor lawaai makende mobiliteit.

Het deel van Nederland waar verkeer is te horen, omvat vrijwel heel Nederland, excl een paar stille gebieden.

Echt, waar hebben we het over met dat windmolen geluid? 4 miljoen Nederlanders leven in veel te veel verkeersgeluid. Zijn mogen 500 Nederlanders in stille gebieden dan een duurzame energievoorziening tegenhouden?Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
werkgroep Oostpolder / materiedeskundige vwb windmolenoverlast
Dhr Daalder acht zijn eigen mening relevanter dan een uitspraak over een illegale turbine van een meervoudige kamer. Ook hier predikt Daalder voor eigen parochie.Dit kenmerkt de windlobby die ondanks wet en regelgeving en gerechtelijk Vonnis argumentatie heeft om rechtspraak weg te wuiven.Er dient gehandhaafd te worden, en Maatwerk en stilstandregeling is een wettig en goed middel om overlast in te perken. En dat is maar goed ook.Aldus de meervoudige rechtbank te Alkmaar. Jurisprudentie en gerechtelijke uitspraak dus.Niets op af te dingen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Wet en regelgeving zijn helder er geldt een geluidsbelasting, opgeteld over een heel jaar, van 47 LDEN, ook in stille gebieden.Als in stille gebieden lagere normen gaan gelden, veroordelen we iedereen in de maatschappij tot het benutten van de veel duurdere offshore windparken.

Dat kan de rechter niet zomaar doen.Bij deze ene molen en dit ene huis speelt heel iets anders dan een algemeen probleem.Ooit heeft iemand (de gemeente?) een fout gemaakt, door deze ene windmolen te dicht bij deze ene woning, toe te staan.

De vraag is nu, wie er moet bloeden voor de gemiste opbrengst als de molen stiller wordt afgesteld.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie