Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rechtbank vernietigt natuurvergunningen

Rechtbank heeft 29 natuurvergunningen in stikstofzaken van de provincie Overijssel vernietigd.

ANP
11 mei 2022
Koeien op stal
Shutterstock

De provincie Overijssel heeft 29 veehouders onterecht natuurvergunningen verleend voor het houden van vee in stallen. De rechtbank stelt in de meeste gevallen dat het niet met zekerheid te zeggen is dat de veehouderij geen beschermde natuurgebieden zal aantasten. Daarom moet de provincie de vergunningaanvragen van de veehouders opnieuw behandelen.

Stalsystemen

De meeste veehouders zouden emissiearme stalsystemen krijgen. Die moeten leiden tot minder stikstofuitstoot vergeleken met gewone stallen. De provincie had in de natuurvergunning rekening gehouden met de lagere uitstootfactoren, terwijl er volgens de rechtbank ‘twijfel bestaat’ of de stalsystemen wel echt zorgen voor minder stikstofemissies.

Geen vergunning nodig

In twee rechtszaken oordeelde de rechtbank dat de veehouders geen natuurvergunning nodig hadden. Daarom kon de provincie deze natuurvergunning niet verlenen aan de bedrijven.

Natura 2000

De rechtbank heeft ook geoordeeld dat de provincie beter moet onderzoeken of bijvoorbeeld beweiden en bemesten negatieve effecten kunnen hebben op de beschermde Natura 2000-gebieden. Het gaat in deze gevallen om het laten grazen van vee in de wei en het bemesten van land. Volgens de provincie hebben veehouders hier geen natuurvergunning voor nodig.

Stikstofzaken

De rechtszaken zijn aangespannen door Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu (VL). De milieuorganisaties voeren verschillende stikstofzaken, onder meer over afgegeven natuurvergunningen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is inmiddels dus wel duidelijk dat Kabinet zich bij het opstellen van de Natuurwetgeving ook al heeft vergaloppeerd. Wie haalt het slot van alle deuren? Wat gaat er bij het Rijk nog wel goed?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie