Flitskoeriers mogen geen nieuwe filialen openen in Haagse winkelstraten. De gemeente Den Haag heeft liever dat de boodschappenbezorgers zich aan doorgaande wegen en op bedrijfslocaties vestigen. De koeriers zorgen namelijk voor veel ‘vervoersbewegingen’ en passen volgens de gemeente niet in het straatbeeld. Door de flitsbezorgers te weren, wil Den Haag de winkelstraten aantrekkelijk houden.
Geen nieuwe flitsbezorgers in winkelstraten Den Haag
In Den Haag mogen flitsbezorgers geen nieuwe filialen openen in winkelstraten.

Geluidsoverlast
‘We zien dat ook Haagse inwoners boodschappen bestellen bij flitsbezorgers, maar de winkelgebieden passen niet bij de vele vervoersbewegingen en de bedrijfsvoering van deze diensten. Ook krijgen we regelmatig klachten over geluidsoverlast en bezorgers die hun scooter, fiets of (vracht)auto foutparkeren’, legt wethouder Saskia Bruines (economie) uit. Amsterdam kondigde een paar weken geleden aan dat vestigingen van flitsbezorgbedrijven niet langer welkom zijn in woonwijken.
In woonwijken
Enkele grote flitsbezorgers zijn Flink, Getir, Gorillas en Zapp. Mensen kunnen er kleine boodschappen bestellen die vervolgens razendsnel, bijvoorbeeld binnen 10 minuten, worden afgeleverd. Om dat te kunnen doen, zitten de distributiepunten in woonwijken. In die 'winkels' is verder niets te doen, de ramen zijn afgeplakt en consumenten kunnen niet naar binnen. Daarom worden ze ook wel dark stores genoemd. De bezorgers staan met hun elektrische fiets vaak midden op de stoep te wachten tot ze een opdracht krijgen om iets af te leveren. Vervolgens schieten ze door het verkeer om op tijd bij de bestemming te komen. Dat leidt tot frustratie bij buurtbewoners. In meerdere gemeenten zijn de flitsbezorgers al verboden. (ANP)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Jammer dat gemeenten zo weinig oog hebben voor de arbeidscomponent van deze business. Stompzinnig. Dankzij het vrij verkeer van werknemers binnen Europa komen velen die iets willen met hun leven, hier eerst vijf jaar fietsen tegen een hongerloon en zonder pensioenregeling. Na vijf jaar hebben deze personen recht op een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd en stoppen ze met dit werk. Na vijf jaar buffelen lonkt de Nederlandse verzorgingsstaat. Als ik Bulgaar was, 50 jaar oud en werkloos, dan zou ik vijf jaar gaan fietsen. Daarna is mijn kostje gekocht. Laten we wel wezen, dit is hoe het werkt. Alleen hierdoor kan dit. Private lusten en publieke lasten. Stoppen ermee. Als er een normaal cao loon zou zijn voor een fietskoerier, dan bestond deze sector helemaal niet. Dan worden die boodschappen namelijk veel te duur.