Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Raad Rijswijk stemt in met eigen woningbouw

De gemeente Rijswijk gaat zelf een woonfonds oprichten om circa 100 huurwoningen te bouwen in het middeldure segment in de wijk Rijswijk Buiten. De gemeenteraad stemde vorige week in met de plannen.

22 juni 2021
metselen.jpg

De gemeente Rijswijk gaat zelf een woonfonds oprichten om circa 100 huurwoningen te bouwen in het middeldure segment in de wijk Rijswijk Buiten. De gemeenteraad stemde vorige week in met de plannen.

Onderzoek

Het gemeentebestuur besloot vorig jaar te gaan onderzoeken op welke manier de bouw van huurwoningen net boven de huursubsidiegrens gestimuleerd kan worden. Voor mensen die teveel verdienen voor een sociale huurwoning, maar in de huidige markt geen koopwoning kunnen kopen, zijn veel te weinig woningen beschikbaar. Woningcorporaties in de regio concentreren zich op de bouw van sociale huur en marktpartijen bouwen te weinig of liever duurdere huurwoningen.

 

Lange termijn

In het woonfonds neemt de gemeente een belang, samen met marktpartijen. Op die manier kan de gemeente garanderen dat de woningen nu betaalbaar zijn, maar ook op langere termijn. Zo kan ook de doorstroming vanuit de sociale huursector worden bevorderd. De gemeente beschouwt het woonfonds als een pilot, waarmee vooral ervaring moet worden opgedaan. De bouw moet in december van dit jaar van start gaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Een 15-tal jaar geleden zijn op instigatie van het Rijk alle woningbouw- en verhuuractiviteiten bij de gemeenten zelf weggehaald en overgeheveld naar de woningbouwcorporaties. Kennelijk gaan we nu weer terug naar oude tijden. Wat is eigenlijk het standpunt van BiZa hierover? Stellingname is van belang omdat ook bij andere gemeenten weliswaar op kleine(re) schaal activiteiten op stapel staan. Gaan we weer terug naar een situatie dat gemeenten vastgoedrisico's gaan nemen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie