Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groen puntensysteem per wijk helpt

Natuurinclusiviteit in aanbestedingen heeft in de praktijk een positief effect op de leefomgeving.

08 augustus 2023
ANP Groene Daken
ANP/Hollandse Hoogte/Martijn Beekman

Puntensystemen voor natuurinclusief bouwen bij aanbestedingen hebben een positief effect op de leefomgeving in een wijk. Dat blijkt uit onderzoek door masterstudent Marije Sesink aan de Universiteit Leiden. Ze deed een casestudy in Den Haag.

Adviseur Onderzoek, Evaluatie en Organisatie-inrichting

JS Consultancy in opdracht van KokxDeVoogd
Adviseur Onderzoek, Evaluatie en Organisatie-inrichting

Teamleider Staf

JS Consultancy in opdracht van Studiecentrum Rechtspleging
Teamleider Staf

Dieren en mensen

Een samenvatting van haar bevindingen staat op de website van de universiteit. Er wordt steeds meer ingezet op groene daken, het inbouwen van nestkasten in de muur en het simpelweg planten van meer groen in de omgeving rondom bebouwing. Natuurinclusief bouwen wordt vaak bepleit met het oog op biodiversiteit en dierenwelzijn. Maar, zo stelt Sesink, deze maatregelen zorgen ook voordelen voor de bewoners van een stad.

Ecosysteemdiensten

Maatregelen om meer natuur in de wijk te krijgen dragen via zogeheten ‘ecosysteemdiensten’ bij aan de woonervaringen van mensen. ‘Die voordelen zijn bijvoorbeeld dat meer groen zorgt voor meer verkoeling, dat er in een gebied meer water wordt vastgehouden en dat mensen zich in het algemeen prettiger en meer ontspannen voelen in een groene omgeving’, aldus de onderzoeker.

Puntensysteem in aanbesteding

Sesink onderzocht of het gebruik van puntensystemen voor natuurinclusiviteit door gemeenten deze effecten ook in de praktijk laat zien. De gemeente Den Haag stelde in 2019 als eerste Nederlandse stad zo’n puntensysteem op nadat de gemeenteraad in 2016 het besluit nam natuurinclusief bouwen te willen bevorderen. Natuurinclusiviteit is op die manier geborgd binnen aanbestedingstrajecten voor nieuwbouwplannen.

Nuttig instrument

De masterstudent concludeert op basis van onder andere gegevens over het stedelijk hitte-eiland effect en watervasthoudend vermogen dat de puntensystemen een nuttig instrument zijn om bij bouwprojecten te sturen op specifieke ecosysteemdiensten. Aan de hand van een aantal kaartjes toont ze aan dat verschillende wijken baat hebben bij verschillende diensten.

Per wijk

Haar aanbeveling is dan ook om geen gemeentebreed puntensysteem te hanteren, maar een systeem op basis van wijktype. ‘In het centrum van Den Haag wordt het in de zomer superwarm. Het kan daar vijf graden warmer worden dan buiten de stad. Zeker in de Schilderswijk is daar al sinds een paar jaar veel aandacht voor, omdat er op hete dagen significant meer sterfgevallen waren. Als je op die plekken meer groen bouwt, heeft dat een verkoelend effect.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie