Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincies: goed om piekbelasters aan te pakken

Het Interprovinciaal Overleg steunt de aanpak van piekbelasters om op korte termijn de stikstofdepositie in natuurgebieden te verminderen.

ANP
05 oktober 2022
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes
Presentatie van het stikstofrapport 'Wat wel kan' door bemidellaar Johan Remkes.Robin Utrecht/ANP

Een duidelijk perspectief voor de landbouw kan eigenlijk geen vertraging meer verdragen. Het is goed dat Johan Remkes dit onderstreept in zijn rapport over het stikstofprobleem, vindt het Interprovinciaal Overleg (IPO) in een eerste reactie op het rapport namens alle twaalf provincies.

Opzichter Vastgoed (regio Gelderland)

BMC
Opzichter Vastgoed (regio Gelderland)

(junior) Financieel Medewerker Woningcorporaties

BMC
(junior) Financieel Medewerker Woningcorporaties

Pijn

De provincies vinden dat de aanpak van de stikstofuitstoot ook voor sectoren als industrie, scheepvaart en recreatie in de duingebieden moet versnellen. ‘In het rapport herkennen we de pijn van de landbouw en de noodzaak van de natuur. Er is een goede balans nodig tussen een kortetermijnaanpak en ruimte voor gebiedsprocessen op de middel- en lange termijn’, zegt Edward Stigter, voorzitter van de stikstofcommissie van het IPO.

Langere adem

De provincies vinden het goed dat de door Remkes voorgestelde kortetermijnaanpak uitgaat van het wegnemen van piekbelasters. ‘Dat is goed voor de natuur, want het geeft het verminderen van de stikstofdepositie een impuls.’ Wat het effect is van het weghalen van piekbelasters op de gebieden zal nog moeten blijken. De provincies vinden dat het aan het Rijk is om te organiseren dat zowel de kortetermijnaanpak als plannen met een langere adem met elkaar in samenhang blijven. De provincies willen met het Rijk in gesprek blijven over de stikstofproblemen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is belangrijk om de toon tegenover eigenaren van boerenbedrijven eens te matigen. Stikstofdepositie is afkomstig van meerdere sectoren. Een groot deel van de 600 piekbelasters (het zijn niet alleen boerenbedrijven) hebben jarenlang vaak met steun van diezelfde Overheid kunnen en moeten investeren in allerlei innoverende maatregelen. Dat dit nu niet genoeg blijkt te zijn is een ander verhaal. Dat heeft de Overheid vooral aan eigen besluitvorming te wijten. Met steun (financieel, zo nodig externe deskundigheid) via diezelfde Overheid kunnen piekbelasters ook worden geholpen om hun bedrijven te transformeren en/of te innoveren om het gewenste doel -een halvering van de stikstofdepositie- te bereiken. Bedrijven en burgers zijn wars van zwalkend Overheidsbeleid en zijn vooral geholpen met visie en consistent structureel beleid. Behoorlijk wat zelfreflectie van Overheden, politici en media is op zijn plaats.
Advertentie