Gelderland wil breedband in Achterhoek via pps
Gelderland wil met publiek-private samenwerking zorgen voor glasvezel in de Achterhoek
Provincie Gelderland gaat op zoek naar een marktpartij die in een publiek-private samenwerking (pps) wil zorgen voor snel internet in de Achterhoek. Gelderland investeert zelf 30 miljoen euro in de pps en hoopt op die manier een breedbandnetwerk in het buitengebied aan te leggen tegen zo laag mogelijke kosten.
Buitengebied commercieel oninteressant
In stedelijk gebied zien marktpartijen genoeg kansen om glasvezel aan te leggen, waarmee snel internet mogelijk is. Voor het buitengebied, met weinig aansluitingen op een groot oppervlak, is dat commercieel niet interessant. Volgens de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk vragen marktpartijen daarvoor een bijdrage van 1500 tot 2000 euro per aansluiting. ‘Diverse provincies leggen dat bedrag als subsidie bij, maar wij denken dat het goedkoper kan.’ Exacte bedragen kan Van Dijk nog niet noemen, dat moet blijken uit onderhandelingen met mogelijke marktpartijen. Maar vast staat dat burgers op deze manier goedkoper uit zijn, stelt de gedeputeerde.
Achterstand dreigt voor platteland
De provinciale bijdrage is afkomstig uit de Robuuste Investeringsimpuls. Dit is een extra investering van 250 miljoen euro in de economie en werkgelegenheid van Gelderland. Zonder snelle digitale verbindingen dreigt het Gelderse platteland op achterstand te raken, stellen Gedeputeerde Staten. De agrarische sector heeft snel internet nodig voor de bedrijfsvoering, licht Van Dijk toe. Maar ook de zzp’ers die zich vestigen in vrijkomende agrarische gebouwen. Ook voor zorg en onderwijs op afstand is glasvezel nodig.
Provincie mede-eigenaar
Door een pps-constructie wordt de aanleg daarvan niet alleen betaalbaar. Het maakt de provincie ook mede-eigenaar van de kabels in de grond. En dat is geen verkeerde investering, denkt Van Dijk. Het risico is laag, volgens hem, want voor betaalbaar breedband is de belangstelling groot. Dat ook pensioenfondsen hun geld erin steken, is volgens de gedeputeerde een goede indicatie. ‘Internet, telefonie, televisie en andere diensten gaan in de toekomst allemaal over breedband. Aanbieders van die diensten zijn allemaal afhankelijk van degene die de infrastructuur in handen heeft. Mijn inschatting is dat het een goede investering is. Hoewel het waarschijnlijk pas geld gaat opleveren op het moment dat je het weer gaat verkopen.’ Van Dijk benadrukt dat de provincie alleen investeert in de aanleg van de kabels, niet in de techniek van breedbandinternet of de diensten die worden aangeboden.
Gemeenten onderzoeken belangstelling
Provinciale Staten moeten nog reageren op het plan van GS. Als alles doorgaat begint de aanleg van het breedbandnetwerk in buitengebieden van acht Achterhoekse gemeenten. Gemeenten gaan binnenkort in kaart brengen wat de belangstelling voor breedband is onder huishoudens in het buitengebied.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.