Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft.

ANP
16 september 2024
Europese wolf
Pixabay

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een aantal incidenten betrokken is geweest. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bekendgemaakt, na de zitting van vorige week. Volgens de rechtbank waren de argumenten van de provincie niet goed genoeg om een beschermde diersoort als de wolf te vangen, verdoven en zenderen. De provincie had ook op de wolf mogen schieten met een paintballgeweer bij aanhoudende problemen na het zenderen.

Senior Financieel Adviseur

JS Consultancy
Senior Financieel Adviseur

Lid van de Rekenkamer

Gemeente Zaltbommel
Lid van de Rekenkamer

Bezwaarprocedure

De rechter moest uitspraak doen omdat de Faunabescherming en Animal Rights hadden gevraagd de vergunning voorlopig op te schorten in afwachting van de bezwaarprocedure die nog loopt bij de provincie. Het kan tot drie maanden duren voordat daar een besluit over is genomen. Het verbod geldt tot twee weken na de bezwaarprocedure. De provincie wilde eigenlijk vorige week al beginnen.

Incidenten

Volgens de rechtbank had de provincie te weinig inzage gegeven in incidenten met de betreffende mannetjeswolf. Daardoor was niet goed te beoordelen of de wolf echt een gevaar is voor de omgeving, zoals de provincie stelt. Ook is niet bekend wat voor andere maatregelen genomen kunnen worden.

Loslopende honden

De wolf was de afgelopen maanden bij een aantal incidenten met honden betrokken. Veel honden waren loslopende honden, de wolf zag deze honden mogelijk als potentiële partner.

Landelijke wetgeving

Utrecht zegt de uitspraak te betreuren. 'De provincie was graag snel opgetreden tegen deze wolf met probleemgedrag om nieuwe, ernstige incidenten te voorkomen.' Ook blijft het advies van kracht om op de Utrechtse Heuvelrug honden aangelijnd te houden en niet met kleine kinderen naar het bos te gaan. De provincie zegt dat landelijke wetgeving nodig is tegen de wolf.

Natuurlijk gedrag

Animal Rights laat weten blij te zijn voor de wolf. Adviseur Erwin Vermeulen zegt dat er geen goede argumenten waren waarom de incidenten tussen wolf en hond probleemsituaties zouden zijn. ‘Dat een wolf interesse heeft in honden is volstrekt natuurlijk gedrag, hond en wolf zijn immers van dezelfde soort’, zegt Vermeulen. ‘Als de provincie die toenadering ongewenst vindt, moet ze honden weren uit het territorium van deze wolf.’

Ook mede-indiener De Faunabescherming is verheugd. 'Deze voorlopige uitspraak kan een belangrijke mijlpaal vormen in het beschermingsbeleid van de wolf en de voorwaarden waarop daarvan afgeweken kan worden.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Provincie komt weer eens met te weinig overtuigende gronden en het nut om te zenderen zonder dat dit iets oplevert, want er is geen afschotmogelijkheid; slappe hap weer voor de omwonenden en gebruikers van natuurgebieden. Alle "deskundigen" zitten bij de "tegenpartij" die NB. voor de provincie hun taken moeten uitvoeren. Hoger beroep heeft geen zin , het gaat nl. om preventief afschieten. Nu gewoon een besluit nemen om net als bij de omliggende landen afschot te vergunnen onder de randvoorwaarden van Artikel 16 van de habitat richtlijn... een richtlijn dus(!) en per direct gebruik te maken van de ontheffing die de omgevingswet biedt. "Een reden voor een ontheffing kan zijn dat een instructieregel een bestuursorgaan onevenredig belemmert bij het uitvoeren van zijn taken of bevoegdheden (artikel 2.32, lid 5 van de Omgevingswet".
citaat Bij12: "Uit de randvoorwaarden volgt dat alleen toestemming kan worden gegeven voor een ingreep ten aanzien van de wolf als: a. de ingreep plaatsvindt vanwege een door de wet erkend belang, b. er geen andere bevredigende oplossing is voor de ingreep, en c. er geen afbreuk wordt gedaan aan het streven de populaties van de betrokken wolf in hun natuurlijke verspreidingsgebied in een gunstige staat van instandhouding te laten voortbestaan. Deze randvoorwaarden zijn opgenomen in artikel 16 van de Habitatrichtlijn en neergelegd in de Wet natuurbescherming (vanaf 1 januari 2024 de Omgevingswet). Alleen als aan drie voorwaarden is voldaan kan een uitzondering worden gemaakt op het verbod om wolven te doden, te vangen of te verstoren. zie de mogelijkheden: "In andere landen is het mogelijk om af te wijken van van de algemene beschermingsstatus van de wolf. Onder meer Frankrijk, Hongarije, Kroatië, Roemenië, Slovenië en Zweden vragen dergelijke wetsafwijkingen aan, op basis waarvan afschotlicenties toegestaan kunnen worden." Hup, snel aan de slag provincie, vervolgens weer naar de rechtbank en de Raad van state, en dan zijn we weer een jaren verder.
Nico Bos
uitspraak ECLI:NL:RBMNE:2024:5435
Foutje in de tekst, foei griffier..."Noodzaak voor het uitvoeren van deze activisten is op dit moment onvoldoende onderbouwd." Dat moet vast afvoeren zijn :-)
Advertentie