Provincie Utrecht betaalt mee aan ‘Almere-Oost’
De provincie Utrecht betaalt tien procent van de ontwerpkosten van de plannen van Almere-Oost. Met de honderdzestigduizend euro, deels betaald via inzet van Utrechtse ambtenaren en via beschikbaar stellen van onderzoek, probeert Utrecht het belang van de provincie bij de planvorming zeker te stellen.
‘Almere kan een deel van de woningnood in Utrecht opvangen’, zegt Doron Verstaelen, woordvoerder van de provincie Utrecht. ‘Almere-Oost is van bovenlokaal belang, dus het is niet vreemd dat ook wij daarin participeren.’ Verstaelen noemt het evenwel ‘tamelijk uniek’ dat een andere provincie op zo’n manier samenwerkt met een buurgemeente.
Ontsluiting
Naast de ‘steun’ aan Almere is het tweede doel van Utrecht om het rijk te bewegen oog te hebben voor de infrastructuur, voor de ontsluiting van Flevoland richting Utrecht. ‘Als er 15.000 woningen in Almere-Oost komen kan dat de woningdruk van de noordoost-vleugel van Utrecht afnemen, maar dat kan alleen als de infrastructuur daarbij aansluit’, zegt Verstaelen.
Eurlings
Rob Uitjens, beleidsadviseur van het gewest Gooi en Vechtstreek, dat ook participeert in de planvorming, wijst al op een ‘succesje’ dat de inbreng van Utrecht en het Gooi heeft opgeleverd. ‘Wij hebben met succes bij minister Eurlings gepleit om de bereikbaarheid van Almere-Oost aan te pakken. Dat gebeurt nu via een MID-procedure en daaruit kan dan weer een planstudie komen.’
Grootschalige woningbouw
Het structuurplan komt pas naar verwachting in oktober, maar Uitjens wil wel alvast aangeven hoe Almere-Oost er volgens het Gooi en Utrecht uit moet gaan zien. ‘Voor ons is grootschalige ontwikkeling van Almere-Oost van belang: veel woningen, veel bedrijfsgelegenheid, op een compactstedelijke wijze. Op die manier kun je ook goed openbaar vervoer richting Gooi en Utrecht krijgen en ook een goede infrastructuur.’
Zeewolde-West
Voor Zeewolde is de planvorming van ‘Almere-Oost’ pijnlijk, een groot deel van de grond van het plan is grondgebeid van de gemeente Zeewolde. ‘Wat Almere 'Almere-Oost' noemt, noemt Zeewolde 'Zeewolde-West'', zegt Desiree van Essen, woordvoerder van Zeewolde.
Grenscorrectie
Gemeentesecretaris Rob van Nunspeet benadrukt dat Zeewolde ook zelf bezig is met plannen voor dat gebied en dat van ‘grenscorrectie’ wat Zeewolde betreft geen sprake kan zijn. ‘Laat Almere maar in het Westen uitbreiden. Wij doen het zelf wel op ons grondgebied’, zegt Van Nunspeet strijdlustig. ‘En over een grenscorrectie gaat de Tweede Kamer, zover is het nog lang niet. Ik vraag me af of daar ooit sprake van kan zijn, want dat zou alleen kunnen als wij het niet zelf zouden aankunnen en dat is niet het geval.’
Twist
De provincie Utrecht wil zich niet mengen in de twist over het grondgebied. ‘Ons gaat het om de woningbouw en de gebiedsontwikkeling, en van welke gemeente de grond is, daar bemoeien wij ons niet mee’, zegt Verstaelen.
Lees ook:
Crisis Utrecht: gemeenten liggen nu ook dwars (21/07/2008)
GS college Utrecht blijft toch aan (16/07/2008)
College Utrecht weigert af te treden (10/07/2008)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.