Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gelderland in de clinch met gemeente om turbines

Wethouder Martine de Bas: ‘Niet alleen onacceptabel maar ook onvoorstelbaar.’

24 januari 2024
Wethouder Martine de Bas van de gemeente Buren plaatste dinsdag een video waarin ze haar frustratie uitte over de turbines die de provincie Gelderland wil plaatsen.
Wethouder Martine de Bas van de gemeente Buren plaatste dinsdag een video waarin ze haar frustratie uitte over de turbines die de Gelderland provincie wil plaatsen. ANP

Het college van B en W van de Gelderse gemeente Buren had de provincie afgelopen maandag nog in een brief gesmeekt: zie af van het windpark Echteld-Lienden bij de A15, waarvan de zeven turbines een tiphoogte krijgen van ruim 260 meter hoog. Toch besloot de provincie Gelderland dinsdag anders.

Om zo veel als mogelijk tegemoet te komen aan zorgen in de omgeving hebben we besloten de twee molens die het dichtst bij woningen staan te schrappen, liet BBB-gedeputeerde Ans Mol weten. Het was voor ons een heel lastig besluit, omdat we ons er zeer van bewust zijn dat windmolens impact hebben op de leefomgeving.

Directeur 1Stroom

Geerts & Partners
Directeur 1Stroom

(startend) Teamleider Leefbaarheid & Wijk

Gemeente Goeree-Overflakkee
(startend) Teamleider Leefbaarheid & Wijk

De betrokken wethouder van Buren koos daarna met een videoboodschap de aanval. Ze noemt het besluit niet alleen onacceptabel maar ook onvoorstelbaar. Zij benadrukt dat de gemeente wel wil investeren in zonneparken, maar niet in turbines hoger dan 25 meter. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Het besluit is nog niet definitief. Dat volgt na de zomer, als het ontwerp-projectbesluit en de milieueffectrapportage ter inzage hebben gelegen.

De onmin tussen de gemeente Buren en de provincie Gelderland herinnert aan die tussen de West-Brabantse gemeente Steenbergen en de provincie Noord-Brabant. Tot aan de Raad van State bestreed de gemeente de plaatsing van vier turbines bij het dorp Dinteloord. Uiteindelijk gaf de bestuursrechter de provincie gelijk.

Lees hier de brief die de gemeente Buren maandag naar de provincie stuurde.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie