Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Plastic ophaalzakken niet windproof

Het apart inzamelen van plastic is in veel gemeenten een groot succes. Bij de ene gemeente moet de burger het plastic in een speciale bak deponeren, maar op sommige plekken wordt het afval door de gemeente van de straat opgehaald. En in die laatste methode schuilt een probleem. Plastic zakken met plastic zijn zo licht, die waaien weg. Ook in de gemeente Barneveld.

13 april 2010

Serieus
De Gelderse gemeente wil dit probleem dan ook serieus aanpakken: ‘Stel dat een volle zak net de straat op waait als er een auto aankomt. Die moet uitwijken en ziet een fietser niet… afijn, voorkomen is beter dan genezen.’

 

Niet overdrijven
De woordvoerder benadrukt overigens dat de omvang van het wegwaaiprobleem ook weer niet overdreven moet worden: 'Sinds de invoering op 1 februari dit jaar is het aantal weggewaaide zakken misschien op twee handen te tellen.'

 

Kapstok
Er zijn inmiddels bedrijven die een pasklare oplossing hebben, zoals de zogenoemde kroonring. Dat is een ring die als kapstok voor de zakken aan een lantaarnpaal hangt.

 

Inventariseren
Maar de gemeente wil niet over een nacht ijs gaan: ‘We zijn de aangedragen ideeën aan het uitwerken, vertelt de woordvoerder. ‘De kosten moeten worden geïnventariseerd en er moet gekeken worden of  onze ophaalmedewerkers snel de zakken kunnen losmaken. Dan moet het nog langs het college en de raad. Maar zeker is dat de gemeente Barneveld voor de zomer op een oplossing kan rekenen,’ aldus de gemeentewoordvoerder.

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lida
Pas op met die kapstokhaken ! Voor dat je het weet blijft iemand daar aan haken en dan krijgt de gemeente weer claims ivm kapotte kleding en benen of erger gezichtjes van kinderen.
Marten / gemeenteambtenaar
Een aantal veluwse gemeenten laat plastic afval scheiden door de het afvalverwerkingsbedrijf (de afvalverwerkingsinstallatie) Dat blijkt veel meer op te brengen. Hoeven de inwoners van de gemeente ook niet weken met een (stinkende) zak opgescheept te zitten die slechts 1x per maand wordt opgehaald.
J. van Velzen / directeur Brain Management International
Typisch Hollands. Voor elke scheet een nieuwe regel. In mijn buurt waaien ook kranten die door onnadenkende burgers niet normaal worden verpakt. Het wordt hoog tijd dat niet de gemeente, maar de burger aansprakelijk wordt gesteld voor door slordigheid veroorzaakte calamiteiten. Dat scheelt ook weer ambtenarentijd.
c. de boer / beleidsadviseur
wij adviseren onze burgers om altijd een plastic fles/ flacon te vullen met schoon water en in de zak te doen. probleem opgelost en geen bezwaar bij de verwerking
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Waarom geen grote containers geplaatst waar mensen ten allen tijden de zakken in kunnen deponeren. Nu moeten burgers de zakken in de tuin bewaren totdat ze een keer worden opgehaald. Containers lossen meteen het wegwaaiprobleem op.
W. van Zanden / onafh. adviweur
Kijk eens naar onderzoek Milieuraadzwolle.nl Het is een spel van kat en muis: laat afvalindustrie nascheiding doen. Consument/burger is nog nooit iets gevraagd!
Wel om alles te betalen en zich te ergeren.
Roland Baumgarten / beleidsambtenaar
Waarom zijn die zakken doorzichtig? Op de ophaaldag is het straatbeeld daardoor buitengewoon rommelig.
Advertentie