Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Schultz trekt bouwplan voor de kust in na kritiek

Het bouwverbod voor het kustgebied blijft gehandhaafd. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in de Tweede Kamer. Ze gaat met belangenorganisaties praten in de hoop tot een breed gedragen nationaal kustpact te komen.

21 januari 2016

Het bouwverbod voor het kustgebied blijft gehandhaafd. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag in de Tweede Kamer. Ze gaat met belangenorganisaties praten in de hoop tot een breed gedragen nationaal kustpact te komen.

Niet tornen aan bouwverbod

De bewindsvrouw wil in het kort voor de kerst gelanceerde plan het bouwverbod voor het kustgebied opheffen. Ze heeft na de onverwachte "enorme discussie en onrust'' die over haar plannen zijn ontstaan besloten om het bouwverbod te laten staan. 'Ik zal niet aan het bouwverbod tornen.'

Geen draagvlak

Schultz zei tot haar besluit te zijn gekomen omdat er geen draagvlak is voor haar plan. 'De discussie is zo groot geworden dat we een stap terug doen.' Als ze had geweten dat er zo'n ophef zou ontstaan had ze het anders aangepakt, zei ze tegen de ontstemde coalitiepartner PvdA. Albert de Vries van de PvdA zei "compleet verrast'' te zijn door het voorstel. Hij wil niet dat "de deur op een kier wordt gezet voor projectontwikkelaars''. Volgens Schultz gaat het om een kleine wijziging en zou het zeker niet leiden tot massale bebouwing aan de kust. Maar een meerderheid in de Kamer keerde zich tegen haar voornemen.


VVD kritisch

Ook Schultz' eigen VVD was kritisch. Hayke Veldman zei dat de minister de verwarring over haar plan moest wegnemen. 'Niemand wil dat de kust wordt volgebouwd.' Hij noemde het verstandig om het bouwverbod te handhaven. Hij is voorstander van een kustpact.


100.000 handtekeningen

Natuur- en milieuorganisaties laten weten verheugd te zijn over het besluit van de minister. 'We zien met de toezegging van de minister met vertrouwen uit naar de toekomst', aldus Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. Meer dan 100.000 mensen hebben in korte tijd een petitie tegen het plan van Schultz getekend. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin
hoe het ook zij: terecht en moedig.

Eind goed, al goed.
t. faber / gepensioneerd
Zo te zien is mevr. Schultz niet los vertrouwd, evenals vele andere politici. Een huiveringwekkende realiteit.
Frank
Natuur-en milieuorganisaties hebben er geen enkel probleem mee als de kustzone helemaal volgezet wordt met die afgrijselijke, 150 meter hoge windmolens. Sterker, daar zijn ze zelfs groot voorstander van.

Maar een paar recreatiewoningen erbij, dan schreeuwt de groene maffia moord en brand.Ditzelfde verhaal gaat op voor de PvdA, in het bijzonder fractieleider Samsom.#hypocrietvolk
doeterniettoe / -
Volkomen terecht, het zou echter uit de ijskast mogen en direct de shredder in. De VVD/vastgoedmaffia/kapitalisten hebben al meer dan genoeg verpest.
Advertentie