Overslaan en naar de inhoud gaan

Nationaal Coördinator Groningen 'op goede weg'

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft in het eerste jaar dat de organisatie verantwoordelijk is voor de versterkingsoperatie in…

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft in het eerste jaar dat de organisatie verantwoordelijk is voor de versterkingsoperatie in Groningen laten zien dat hij 'op de goede weg' is. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren maandag in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het jaarverslag van de organisatie. Ondanks de coronacrisis zijn belangrijke doelstellingen gehaald, zo staat daarin.

Opnames stilgelegen

Het was de bedoeling op 4000 adressen een eerste onderzoek te doen naar woningen met aardbevingsschade. Door het coronavirus hebben die opnames een tijdje stilgelegen en hebben bewoners afspraken afgezegd. Desondanks is bij 2883 een dergelijk onderzoek uitgevoerd.

Doelstelling versterkingsadvies gehaald

Voor de volgende stap in de beoordeling, waarbij een versterkingsadvies wordt uitgebracht, is de doelstelling wel gehaald. Ook hier was het de bedoeling 4000 adressen aan te doen, maar er zijn 4133 gebouwen beoordeeld. Voor 4253 adressen zijn de concrete plannen opgesteld en de versterking is op 1768 adressen voltooid. De versterkingen hebben in 2020 268 miljoen euro gekost. Tegen het eind van het jaar waren er nog 26.724 adressen over waar de NCG nog mee bezig is of nog mee aan de slag moet.

'Lang niet snel genoeg'

De NCG werd in 2020 verantwoordelijk voor de versterkingsoperatie in de hoop dat er sneller vooruitgang geboekt kan worden. Directeur Peter Spijkerman zegt in het jaarverslag dat de bereikte doelen van afgelopen jaar 'vertrouwen in de toekomst' geven, al erkent hij dat het voor de Groningers 'lang niet snel genoeg gaat'. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robin

Op de "goede weg"? Die Groningers worden al 60 jaar in de steek gelaten! Er is voor honderden miljarden euro's gas gewonnen daar en aan schade herstel en/of compensatie bijna niets. En dan zegt zo'n nieuwe NAM- directeur dat hooguit 50 woningen forse schade hebben dan duizenden woningen. Nu biedt hij daarvoor zijn excuses maar hem daarom lynchen op het Martiniplein zou meer zoden aan de dijk zetten! Misschien dat het dan eens doordringt...

Op 7 juni 2021, 22:04
H. Wiersma

Er gaat via de economische bedrijvigheid ook al eeuwen belastinggeld van de Randstad naar de Noordelijke provincies. De revenuen van een gasbel claimen gaat dus niet op en is gewoon bullshit.

Op 8 juni 2021, 09:56

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in