Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Overijssel snijdt in de eigen straatverlichting

De provincie Overijssel begint deze maand aan een ombouw van de verlichting van de eigen provinciale wegen. Vooral rond Zwolle en in Twente worden honderden lichtmasten verwijderd. Het gaat om zo’n tien procent van het totale aantal.

06 oktober 2020
shutterstock-742842622.jpg

De provincie Overijssel begint deze maand aan een ombouw van de verlichting van de eigen provinciale wegen. Vooral rond Zwolle en in Twente worden honderden lichtmasten verwijderd. Het gaat om zo’n tien procent van het totale aantal.

Overlast

Met de maatregel wil de provincie de overlast voor nachtdieren en natuurgebieden verminderen en de kosten voor het laten branden en onderhouden van de straatverlichting terugbrengen. Andere masten worden vervangen door led-installaties die veel minder stroom vragen, en wordt het verdwijnen van de verlichting gecompenseerd door de aanleg van licht weerkaatsende glasbollen in de weg. De hele operatie kost de provincie 2 miljoen euro, maar Overijssel verwacht dat twee ton per jaar te verdienen door besparingen op onderhoudskosten.

 

Actie

Ook elders in Noord- en Oost-Nederland brengen provincies het aantal lantaarnpalen terug. Niet altijd tot tevredenheid van de eigen inwoners. Zo ondernamen de inwoners van het Drentse De Kiel vorig jaar actie toen de provincie een deel van de wegverlichting weghaalde. Ze vreesden voor de (verkeers)veiligheid wanneer het fietspad tussen De Kiel en Schoonoord niet meer zou worden verlicht. Op eigen initiatief plaatsten omwonenden meer dan 30 lantaarnpalen terug naast de weg, op eigen terrein. Ze kregen er zelfs gemeentelijke subsidie voor.

 

Verkeersveiligheid

Ook landelijk kwam er bezwaar tegen de verduisteringsslag. Rijkswaterstaat zette ’s nachts een groot deel van de verlichting langs de snelwegen sinds 2013 uit. Maar dat beleid werd vorig jaar grotendeels teruggedraaid, en de verlichting op de snelweg gaat alleen nog uit op enkele delen van het rijkswegennet. De provincie Overijssel zegt de lichtmasten alleen weg te halen op plekken waar de verkeersveiligheid dit toelaat. Provinciale Staten is verdeeld over de plannen. GroenLinks juicht de maatregelen toe, maar de provinciale PVV heeft al gezegd een motie in te zullen dienen die een streep door de plannen moet zetten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Slecht plan, als je op de auto bent aangewezen en ergens naar toe wil-zeker als oudere. Met ouderdom neemt het nachtzicht af.Sensors zodat de palen aangaan als er iemand langskomt?
Advertentie