ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Uithoornlijn: de testfase begint!

Na een uitvoeringsperiode van ruim 2 jaar.

18 juli 2023
AT Osborne

Na een uitvoeringsperiode van ruim 2 jaar start binnenkort een nieuwe fase in het project Uithoornlijn: de testfase. De aanleg van de Uithoornlijn is in 2020 gegund aan Dura Vermeer. Sindsdien hebben zij hard gewerkt om de uitvoeringswerkzaamheden tijdig gereed te hebben. Inmiddels zijn buiten de contouren van de tramlijn goed te zien en wordt de omgeving voorbereid op de komst van de tram. De testfase begint!

In juni is de Uithoornlijn succesvol verbonden aan de Amstelveenlijn. De hoofdsporen en het bestaande opstelterrein zijn nu met elkaar verbonden. Vanaf half juni is gestart met het testen van de traminfrastructuur (zoals spoor, wissels, bovenleiding en bijhorende techniek). Dit wordt uitgebreid getest mét en zonder tram. Waar de eerste tram nog voorzichtig en stapvoets over het spoor zal rijden, is het ook de bedoeling om de robuustheid van het systeem te testen met hoge frequentie en snelheid.

Nadat deze testen succesvol zijn afgerond zullen Dura Vermeer en GVB het volledige tramsysteem testen inclusief de aansluiting op de centrale systemen van GVB. Tot slot is de periode tot zomer 2024 gereserveerd voor het opleiden van de gebruiker op het nieuwe stuk tramlijn. Denk hierbij aan de 250 trambestuurders, verkeersleiders, monteurs en rangeerders. Ook wordt in deze fase geoefend met calamiteiten en scenario’s op en rond het spoor.

Gedurende de testfase zal de omgeving al worden voorbereid op de komst van de tram. Door middel van een bewustwordingscampagne worden inwoners, scholieren, weggebruikers en diverse anderen geïnformeerd over testfase. Ook veiligheid is een belangrijk aspect van de campagne. De gevaren van spanning op de bovenleiding, overwegen en een nieuwe tram in Uithoorn moeten worden overgebracht. Hiervoor worden verschillende middelen ingezet. Er is zelfs een speciale testtram geplakt in de huisstijl van het project om de tram in deze testfase extra te laten opvallen.

Aan het einde van de testfase is de tramlijn gereed voor exploitatie. De Uithoornlijn en Amstelveenlijn vormen vanaf dat moment de Amsteltram. De reizigers kunnen naar verwachting vanaf de zomer van 2024 in de eerste regionale tramverbinding van Uithoorn naar Amsterdam stappen.

Vanuit AT Osborne zijn 3 medewerkers betrokken. Marieke Hietbrink is als projectmanager eindverantwoordelijk voor de realisatie van het project. Anniek Bertels is assistent projectmanager en ondersteunt het managementteam. Paul Brinkman is contractmanager van de Uithoornlijn.

AT Osborne
Foto: Dura Vermeer/Jorrit Lousberg

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.