Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Streep door plan voor woningbouw bij Schiphol

Volgens de bestuursrechter zijn de onderzoeken die Haarlemmermeer naar de geluidsoverlast liet doen niet betrouwbaar genoeg.

ANP
14 december 2022
Schiphol

Het bestemmingsplan voor de bouw van 700 woningen in de wijk Schuilhoeve bij Schiphol is door de Raad van State vernietigd. De gemeente Haarlemmermeer heeft niet genoeg kunnen aantonen dat daar 'een aanvaardbaar woon- en leefklimaat' kan worden gerealiseerd, is het oordeel. De bewoners zouden last kunnen hebben van geluidsoverlast, onder meer door het proefdraaien van vliegtuigen.

Plaatsvervangend griffier/senior raadsadviseur

Necker in opdracht van Gemeente De Bilt
Plaatsvervangend griffier/senior raadsadviseur

Financial Controller | Public

Team EIFFEL
Financial Controller | Public

Prettig wonen

De Raad van State zegt het belang van het bouwen van woningen te begrijpen, maar toekomstige bewoners moeten er wel prettig kunnen wonen. Het vernietigde bestemmingsplan gaf hiervoor niet genoeg zekerheid. Volgens de bestuursrechter zijn de onderzoeken die Haarlemmermeer naar de geluidsoverlast liet doen niet betrouwbaar genoeg.

Veel lawaai

KLM ging tegen het bestemmingsplan van de gemeente in beroep. Het bedrijf vreesde onder meer dat de woningen in de weg zouden staan voor het proefdraaien van vliegtuigen. Dit zorgt voor veel lawaai. Het staat de gemeente vrij een nieuw bestemmingsplan voor de bouw van woningen in die wijk te maken.

Eerdere plannen

Het is niet de eerste keer dat de Raad van State zich buigt over een bestemmingsplan dat woningbouw mogelijk moet maken in diezelfde wijk. Al in april 2014 vernietigde zij een eerder bestemmingsplan van de gemeenteraad van Haarlemmermeer. In het nieuwe bestemmingsplan zag de afdeling bestuursrechtspraak in 2020 gebreken. Haarlemmermeer kreeg de kans deze te herstellen, maar dat is dus niet voldoende gelukt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
We kunnen altijd de Noordzee nog droogleggen voor woningbouw. Er zijn tekenen dat er in de landelijke politiek een besef is ingedaald dat bevolkingsgroei niet ongebreideld kan. Met het huidige groeitempo, voor 60% veroorzaakt door arbeidsmigratie, waarvan het grootste deel voor distributiecentra, kassen en slachthuizen, zitten we in 2033 weer op een miljoen woningen extra. Waar trekken we de grens. Alleen D66 is nog steeds voorstander van ongebreidelde arbeidsmigratie en wil alleen maar meer. Niet eens selectieve immigratie maar meer van alles. Een dikke pluim voor CDA’er Karien van Gennip, die het lijkt te snappen. Een unicum. Nu de uitvoering nog, waar beginnen we, welke keuzes gaan wij als land maken, hoe ziet Nederland er over 100 jaar uit. Dat nu pas, na meer dan 45 jaar stilte rond het dossier overbevolking, een besef ontstaat, dat betekent dat er een ideologie noodzakelijk is om tot verandering te komen. Heel, heel lang moet dezelfde boodschap worden herhaald en uiteindelijk gaat de politicus mee. Nog in 1976 heeft de toenmalige koningin Juliana in haar troonrede aangegeven dat Nederland overbevolkt was. Daarna ontstond een ideologie waardoor dit niet meer kon. Waardoor meer dan 45 jaar lang het verstand is weggeweest, die nu heel heel langzaam weer lijkt terug te komen. Nederland moet stoppen met kwantitatieve groei. We moeten naar kwaliteit. Liever een hogere prijs voor de tomaat en de karbonade, maar we zijn op langere termijn goedkoper uit.
Advertentie