Groningen, Friesland, Gelderland, Zeeland en Limburg hebben samen een brief geschreven over krimpregio's. In deze provincies liggen de regio's die het meest kampen met de negatieve gevolgen van de bevolkingsdaling. De vijf zien graag een nieuwe koers, schrijven ze aan de Tweede Kamer. Ze willen meer geld van de rijksoverheid.
Krimp-provincies willen hulp rijk
De afgelopen jaren zijn rijksoverheid, provincies, regio's en gemeenten al bezig om de gevolgen van de bevolkingsdaling (krimp) op te…
Inzet rijk nodig
De afgelopen jaren zijn rijksoverheid, provincies, regio's en gemeenten al bezig om de gevolgen van de bevolkingsdaling (krimp) op te vangen. Provincies, regio's en gemeenten zetten al maximaal in op goed wonen, werken en leven in de krimpregio's. Maar om die economisch goed te laten draaien is ook inzet van het rijk nodig, en investering in de arbeidsmarkt, bereikbaarheid, particuliere woningvoorraad en de aanpak van leegstaande panden.
Investeringspakket
De provincies vinden dat er voor hun krimpregio’s een structureel investeringspakket nodig is van het rijk: een meerjarige impuls van 350 tot 400 miljoen per jaar over een periode van 15 tot 20 jaar. De Achterhoek, De Marne, Eemsdelta, Oost-Groningen, Maastricht-Heuvelland, Parkstad, Westelijke Mijnstreek, Zeeuws-Vlaanderen en Noordoost-Fryslân zijn door het rijk erkende krimpregio’s. (ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als provincies groeien, willen ze geld en als ze krimpen ook. Ik denk dat het er niet zoveel toe doet. Niet voor niets ontvluchten velen de randstad om de rust van b.v. Drenthe en Zeeland op te zoeken. Gemeenten en ook provincies moeten maar wennen aan het downsizen.
Krimpprovincies moeten vooral hun eigen problemen eens oplossen bijv. via toepassing van innovatief beleid.