Het kabinet gaat statiegeld invoeren op kleine plastic flesjes. Vanaf 1 juli 2021 wordt 15 cent extra geheven op plastic flesjes onder de een liter, die consumenten pas weer terugkrijgen als ze het flesje inleveren bij een van de duizenden inleverpunten. Statiegeld op blikjes volgt mogelijk over twee jaar.
Vanaf zomer 2021 statiegeld op petflesjes
Het kabinet gaat statiegeld invoeren op kleine plastic flesjes. Vanaf 1 juli 2021 wordt 15 cent extra geheven op plastic flesjes onder de…
Jaren gesteggeld
Over de mogelijkheid om statiegeld te heffen op kleine flesjes wordt al jaren gesteggeld in de politiek. Jaarlijks komen zo'n 100 miljoen plastic flesjes in het milieu terecht. De financiële aanmoediging moet ertoe leiden dat 90 procent van de verkochte flesjes wordt ingeleverd.
Producenten verantwoordelijk
Producenten van frisdrank en andere dranken die veel in kleine flesjes worden verkocht, worden verantwoordelijk voor de invoering van het systeem dat statiegeld regelt. Er komen bij ongeveer 12.000 verkopers van flesjes ook inleverpunten waar consumenten hun statiegeld terugkrijgen in ruil voor de lege flesjes. In grote supermarkten, op treinstations met winkels en bij grote tankstations en cateraars. Horeca en kleine bedrijven hebben geen innameplicht, scholen en sportclubs kunnen zelf kiezen.
Eerdere afspraken
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maakte in 2018 afspraken met het bedrijfsleven en gemeenten om het aantal kleine plastic flesjes dat in zwerfafval terechtkomt met 70 tot 90 procent te verminderen. Dat doel werd niet gehaald. Intussen werden al voorbereidingen getroffen om statiegeld in te voeren.
Blikjes
Eenzelfde soort afspraak is er nu voor blikjes. Op voorstel van de Tweede Kamer werken organisaties nu aan de vermindering van het aantal blikjes in het zwerfafval. Daar is ook de VNG bij betrokken. Als de doelen in het najaar van 2021 niet worden gehaald, volgt ook statiegeld op blik. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels begonnen, zoals de Kamer had gevraagd.
Tegengaan plastic soep
Ondanks de coronacrisis 'blijf ik me ook op andere terreinen inzetten voor een gezonde en schone toekomst', zegt Van Veldhoven. Belangrijk onderdeel daarvan is het tegengaan van de plastic soep en zwerfafval, aldus de bewindsvrouw. Ze treedt nu al naar buiten met het voorgenomen traject omdat ze verwacht dat de voorbereidingen voor betrokkenen een jaar in beslag zullen nemen. (ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Geeft dit resultaat reden tot voldoening? Beentjes op de grond. 20 jaar met het volle register van treuzeltechnieken hebben vooral geleerd hoe de lobby de politiek in zijn greep had. En verleidde tot een apathie die pas tijdens de vorige kabinetsperiode werd doorbroken met opdrachten voor de juiste onderzoeken. Onderzoeken die leidden tot onweerlegbare conclusies. Is het vertragen nu voorbij? Welnee. Het nieuwste ecologische treuzelonderwerp voor het bedrijfsleven is plasticrecycling (recycling van PET, PP en PE niet te na gesproken). Goed verkocht blijkt het hét middel om de politiek te winnen voor een doorgaande groei van de plasticconsumptie. De verkooptaal is het jargon van de Circulaire Economie. Op voorhand een taal die leidt tot een kritiekloze houding ten opzichte van een verdergaande groei van de plasticconsumptie. En zo wil het bedrijfsleven het graag zien. Daar kunnen ze naar verwachting decennia mee vooruit als je de adoratie voor het CE jargon op je in laat werken. Het wachten is dus op de kritische grondhouding waar de reële wereld echt iets aan heeft.
Het via de APV en/of wetgeving drastisch verhogen van boetes en verbeteren van controles op het weggooien van huishoudelijk afval maakt de sores van het innemen van plastic afval overbodig. De Overheid moet eens praktischer gaan werken!