Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese klimaatplannen botsen met Nederlands beleid

De Europese klimaatplannen botsen soms met het Nederlandse beleid en leveren ons land een ‘forse extra inspanning’ op, concludeert het…

De Europese klimaatplannen botsen soms met het Nederlandse beleid en leveren ons land een ‘forse extra inspanning’ op, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een analyse.

Koerswijziging

Op diverse terreinen zal een koerswijziging van het kabinet nodig zijn, als de plannen die eurocommissaris Frans Timmermans in juli presenteerde definitief worden goedgekeurd. Zo moet Nederland beleid gaan maken om ‘energie-armoede’ tegen te gaan. Waar het gaat om de verduurzaming van de industrie, moet de Nederlandse strategie mogelijk flink anders.

Prijskaartje

'Fit for 55' heet het veelomvattende programma waarmee de Europese Commissie de verduurzamingsoperatie wil versnellen. Die 55 slaat op het doel om de netto-uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verlagen voor 2030. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten de EU-landen meer werk gaan maken van de overstap op schone energiebronnen, sneller energie gaan besparen en bijvoorbeeld ook meer inzetten op zogeheten groene waterstof. Dat is waterstof die is gemaakt met behulp van duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. CO2-uitstoot wordt in meer sectoren van een prijskaartje voorzien, dat bovendien steeds hoger wordt. Ook de luchtvaart en scheepvaart komen aan de beurt.

Bindend

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het PBL ziet al met al ‘een flinke extra opgave’. Diverse EU-doelstellingen worden bindend. Dat geldt bijvoorbeeld voor energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare energie voor verwarming en koeling. De EU-voorstellen die over de industrie gaan sluiten volgens het PBL ‘slechts beperkt aan bij de Nederlandse verduurzamingsstrategie’. Daarin is tijdelijk een belangrijke rol weggelegd voor het afvangen en opslaan van CO2. En voor het gebruik van ‘blauwe waterstof’, die is gemaakt met behulp van fossiele brandstoffen.

 

Groene waterstof

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De commissie wil echter het gebruik van grote hoeveelheden groene waterstof verplicht stellen. ‘Het voorstel dreigt daarmee de Nederlandse transitie tot 2030 duurder te maken en betekent tevens een risico voor het emissiereductietempo in de industrie’, schrijft het planbureau. Om de productiecapaciteit en de infrastructuur voor groene waterstof uit te breiden, is namelijk tijd nodig.

 

Energie-armoede

Het Europese idee om energie-armoede specifiek tegen te gaan is nieuw voor Nederland. De Europese Commissie wil dat bij het verduurzamen van woningen prioriteit wordt gegeven aan de ‘energie-armen’, die bijvoorbeeld in slecht geïsoleerde huizen wonen en hun energierekening zien oplopen. Zulk beleid kent ons land nog niet. EU-lidstaten en het Europees parlement kunnen de voorstellen overigens nog wijzigen. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul

Goh, bungelt al jaren onderaan als het gaat om klimaatbeleid en energietranistie...dus dat het EU bleid ambiteuzer is, is geen verrassing

Op 24 september 2021, 11:19
Bernd

Wel nog een een berichtje over hoe Nederland het niet goed doet, maar verder dus geen aandacht voor de berichtgeving dat de plannen van de EU/Europese Commissie/Frans Timmermans wel alles heel veel duurder maken maar dat het leidt tot "amper minder uitstoot van broeikasgas? Misschien dan ook maar goed dat de Nederlandse klimaatplannen botsen met de plannen van de EU.

Op 24 september 2021, 11:43
doeterniettoe

Aparte titel, zou eerder andersom moeten zijn: beleid Nederland niet in lijn met internationale verplichtingen. Moet overigens geen probleem zijn, de huidig (demissionair) premier vindt dat de Eurocommissaris goed bezig is en we gaan net zoals op de Olympische Spelen gewoon goud halen op het gebied van klimaat.

Op 24 september 2021, 14:52
Boris

Weg met deze Europese zonnekoning. Nexit.

Op 24 september 2021, 20:22
W. van den Bosch

Als je ieder jaar tonnen binnenharkt, daarover vrijwel geen belasting betaalt, nagenoeg alles kan declareren en niet hoeft te betalen voor je pensioen - dan ga je waarschijnlijk heel anders aankijken tegen de betaalbaarheid van dit soort grappen.

Op 24 september 2021, 23:57
H. Wiersma

Dit artikel suggereert dat het Nederlandse klimaatbeleid in Brussel wordt gemaakt: gekker kan Rutte c.s. het niet maken. Ook hier het resultaat van achterover leunend Haags beleid.

Op 28 september 2021, 14:50

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in