Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Omgevingswet fors duurder dan geschat

Invoering van de Omgevingswet gaat de gemeenten veel meer geld kosten dan door het rijk werd voorgespiegeld.

06 juni 2023
geld
Shutterstock

De invoeringskosten van de Omgevingswet lopen verder op. Vandaag verspreidt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het laatste door het rijk aangeleverde nieuwe Integraal Financieel Beeld. Daaruit blijkt, schrijft de VNG, ‘dat de investeringen in de invoering groter zijn dan vooraf ingeschat en dat er ook op de langere termijn nog veel moet worden geïnvesteerd.’

Beleidsadviseur HR

Gemeente Krimpenerwaard
Beleidsadviseur HR

Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

JS Consultancy
Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

Veel langer

Uit dit geüpdatete Integraal Financieel Beeld blijkt volgens de VNG opnieuw ‘dat de terugverdientijden voor bevoegd gezagen veel langer zijn dan de 10 jaar die als aanvaardbaar was aangegeven’. Uit de vorige Integraal Financieel Beeld van voorjaar 2021 bleek dat het gemeenten gemiddeld twintig jaar zou kosten om de invoeringskosten terug te verdienen.

Motie

De gemeente Hoeksche Waard zal een motie indienen bij de algemene ledenvergadering, volgende week, waarin het rijk wordt opgeroepen om ‘structureel financiële middelen beschikbaar te stellen’. Dit voor de ‘extra benodigde ambtelijke capaciteit’ en ‘de hogere inschalingskosten voor een adequate uitvoering van de taken die de Omgevingswet met zich meebrengt’.

Steunen

Daarnaast wil Hoeksche Waard dat het rijk de incidentele middelen voor de implementatie van de Omgevingswet ‘ter compensatie van de extra benodigde capaciteit’ verhoogt. De VNG adviseert de motie over te nemen.   

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Waar het geld ook vandaan komt, alle belastingbetalers moeten dit ophoesten, ook degenen die er geen gebruik van maken. Ik denk dat de meest effectieve wijze om dit doemscenario af ter ronden is om de regionale omgevingsdiensten met de uitvoering op te zadelen en snel de DSO aan artificiële intelligentie (A.I.) te koppelen om frauduleuze besluitvorming zoveel mogelijk uit te sluiten.
P. Smit
"Invoering van de Omgevingswet gaat de gemeenten veel meer geld kosten dan door het rijk werd voorgespiegeld."

Gut, je verwacht het niet.
Advertentie