Noord-Nederland proeftuin duurzaam bouwen
De drie noordelijke provincies kunnen vanaf 1 juli beginnen met energiezuinig bouwen met strengere milieueisen dan de rest van Nederland. In een energieconvenant uit 2007 maakten de provincies al de eerste afspraken voor een aangescherpte energienorm.
Het kabinet stimuleert duurzaam bouwen om de klimaatdoelstellingen te halen. In 2008 is daarvoor het Lenteakkoord gesloten tussen de ministers van WWI, VROM en verschillende bouwpartijen. Naast de proeftuin in het Noorden worden nog maximaal dertien grootschalige innovatieve, energiezuinige bouwprojecten geselecteerd om alvast ervaring op te doen voor latere energiezuinige projecten. Dit zijn de zogenoemde 'excellente gebieden'. Gemeenten kunnen nog tot 1 maart nieuwbouwprojecten aandragen om voor excellent gebied in aanmerking te komen. Er is maximaal 3 miljoen euro, drie ton per project, voor beschikbaar. Gemeenten in de drie Noordelijke provincies zijn uitgesloten, want zij zijn koplopergebied.
Initiatief
De drie Noordelijke provincies hebben zelf het initiatief genomen om strengere normen te gaan hanteren, aldus een woordvoerder van WWI. ‘Ze moeten voldoen aan bepaalde eisen van veiligheid en energieprestaties. Het Bouw besluit van 2003 was sowieso al strenger, maar zij zijn nog strenger.’ Voor een deugdelijke juridische onderbouwing van deze proef was een aanpassing van de Woningwet nodig. De provincies krijgen van het minister Van der Laan een ton voor proceskosten.
EPC
‘We lopen in het project vooruit op landelijke normen voor de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC)’, aldus een woordvoerder van gedeputeerde Tanja Klip van de provincie Drenthe. Vanaf 1 juli worden alle woningen in Noord-Nederland gebouwd naar deze normen. ‘Het gaat om 100.000 woningen in Noord-Nederland. Na de kredietcrisis is alles wel enigszins naar beneden bijgesteld. Een derde is nieuwbouw en tweederde bestaande bouw. We zien de kredietcrisis ook als kans. Door te investeren in energiezuinige woningen gaan energielasten omlaag. Het accent zal wel iets meer op bestaande dan op nieuwbouw komen te liggen.’
Regelgeving
Alle partijen hebben zich ingespannen de regelgeving zover te krijgen als nu is gebeurd. ‘Gemeenten wilden wel, maar alleen als er overal dezelfde regels zouden gelden. Dat is nu zo.’ Er is ook geld beschikbaar gesteld. ‘Het gaat om drie keer 6,75 miljoen euro. Het eerste deel door de drie provincies, het tweede deel uit Europees geld en het laatste deel vanuit het Rijk.’
EPC 0.5.. waar is het probleem?
Eindelijk is het dan zover; de overheid neemt dus echt het voortouw inzake het verlagen van de EPC naar uiteindelijk energienul. In de media verschijnen diverse berichten van partijen die zich blijven verweren tegen het maken van betere woningen. Veelal zijn dit ook nog organisaties die nota bene leven van het bouwen van woningen, vreemd verschijnsel.
Er is namelijk helemaal niets aan de hand, een verlaging van de EPC naar 0.5 is helemaal geen probleem.
De eerste klap is een daalder waard en in dit geval ook nog echt. Als eerste moeten de eeuwig besproken faalkosten in de bouw worden aangepakt, dit is mogelijk door meer te gaan prefabriceren. Hiermee kan de prijs van woningen al een slordige 5 tot 7% omlaag. Deze besparing kan dan worden ingezet voor de eerste maatregelen te nemen om te komen tot een energiezuinige woning. Want daar gaat het uiteindelijk om; Co2 emissie verlagen door energie besparen.
Gelijktijdig met het verlagen van de EPC zou men dan ook de RC waardes voor wand, dak en vloer en de waarden voor de kierdichting moeten gaan vastleggen, we zijn toch bezig een nieuw bouwbesluit te maken, dus waarom niet direct meenemen.
Deze 2 zaken, indien gelijk goed aangepakt, zorgen gelijk voor de meest belangrijke stappen om te komen tot energiezuinige woningen. En als we dan toch de zaak aanpassen, dan gelijk goed: RC waarde van wand en dak gelijk op Rc = 6,50 [m2.K/W] stellen en de kierdichting op Qv = 0,200 [dm3/s.m2]. Dit is o.a. te bereiken door Duitse methodes van inbouwen van kozijnen te gaan toepassen, de zogenaamde RAL montagemethode. Na deze twee primaire stappen zou nu ook Triple glas moeten worden voorgeschreven, dit geeft een aanmerkelijke verlaging van het warmteverlies.
Indien deze zaken zijn toegepast hebben we een woning gecreëerd waar nog maar zeer weinig start energie nodig is om de WTW (warmte terugwin installatie) zijn uitstekende en energiebesparende werk te laten doen. Bij correcte montage en onderhoud bespaart dit apparaat snel een 400 m3 gas per jaar. Berekeningen van gemiddelde woningen hebben aangetoond dat de allerkleinste HR ketel al in staat is om een de zaak (meer dan) warm te houden.
De bovenbeschreven maatregelen kosten ca. € 7.000,00, een bedrag welke reeds beschikbaar is indien men overgaat naar prefab bouwen ven een casco. Indien door een ongunstig ontwerp (zou niet meer mogen gebeuren als de welstandcommissies worden omgevormd naar energieke commissies) toch de EPC niet wordt gehaald er altijd nog iets meer isolatie, een PV (stroomopwekker) of een zonneboiler worden toegevoegd. Wie ook nog eens onafhankelijk wil worden van de energiemaatschappij kan besluiten een luchtwarmtepomp te nemen, de prijzen daarvoor worden erg interessant. Opgemerkt daarbij moet wel worden dat de terugverdientijd langer wordt naarmate het huis beter zijn warmte vasthoudt.
Diverse organisaties waaronder de stichting Passief Bouwen werken hard aan het verder implementeren van nieuwe normen doch ze stuiten vaak op onbegrip, niet als laatste uit de bouw zelf, en dat is vreemd want uiteindelijk is iedereen erbij gebaat: de bouwkolom, de opdrachtgevers en niet te vergeten ons milieu.
Sietse Jan Arends
Arthos BV
www.arthos-marketing.nl
info@arthos-marketing.nl