Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noord-Holland-Noord spekkoper bij vijfde Regiodeals

De regio's Noord-Holland-Noord (32,5 miljoen) en Zwolle (30 miljoen) worden bij de vijfde Regiodeals het royaalst bedeeld.

ANP
09 februari 2024
geld
Shutterstock

Het kabinet stelt ruim 386 miljoen euro beschikbaar aan 22 regio's voor de uitvoering van plannen die leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers verbeteren. Ook in deze vijfde ronde van de zogenoemde regiodeals stond de vraag centraal of de aanpak de brede welvaart van inwoners en ondernemers in de betreffende regio vooruit helpt.

Beleidsadviseur Huisvesting

Ons Middelbaar Onderwijs via Geerts & Partners
Beleidsadviseur Huisvesting

Teammanager Planvorming

HLTSamen
Teammanager Planvorming

Hoogste bedrag

De regio Noord-Holland-Noord ontvangt met een rijksbijdrage van 32,5 miljoen euro het hoogste bedrag. Daarna volgen Zwolle (30 miljoen) en Drechtsteden-Gorinchem en Achterhoek (elk 25 miljoen). De Veluwe, Stedendriehoek, Midden-Limburg, de Metropoolregio Eindhoven en Amsterdam-Zuidoost en -West ontvangen elk 20 miljoen.   

900 miljoen

In deze kabinetsperiode is in totaal 900 miljoen euro beschikbaar, later dit jaar volgt nog een zesde ronde. In de vier eerdere ronden zijn al 44 regiodeals van start gegaan. De nationale en regionale overheden willen hiermee bouwen aan 'bestaanszekerheid, leefbaarheid en gemeenschapszin'.

Verschillen

De verschillen tussen regio's in Nederland zijn te groot, legt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken uit. Met de regiodeals ‘maken we werk van gelijke kansen op goed wonen, leven en werken, waar je ook woont’, schrijft hij. Regio's kunnen het geld bijvoorbeeld steken in onderwijs dat beter aansluit op de lokale arbeidsmarkt, een gezondere woonomgeving of betere bereikbaarheid.

Evenwichtige mix

De 22 geselecteerde regio's vormen volgens de minister een ‘evenwichtige’ mix tussen plattelandsgebieden, de stedelijke omgeving, Caribisch Nederland en regio's aan de grens, aldus het ministerie. Het rijk financiert per regio maximaal de helft van de benodigde investering, met 40 miljoen euro als plafond. (ANP/Redactie) 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Interessant is dan te weten waarin deze miljoenen worden geïnvesteerd. Of komt er nog een volgend artikel?
Advertentie