Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie zet Eindhoven onder 'verscherpt toezicht'

De provincie Noord-Brabant kan niet controleren of Eindhoven zijn VTH-taken goed uitvoert, meldt het Eindhovens Dagblad.

21 april 2022
Eindhoven
EindhovenShutterstock

Eindhoven heeft in 2020 en 2021 te laat zijn uitvoeringsprogramma voor vergunningverlening, toezicht en handhaving ingeleverd bij de provincie en ontbeert bovendien een actueel beleidsplan. Het Eindhovens Dagblad meldt dat dat voor de provincie Noord-Brabant aanleiding is geweest om de gemeente Eindhoven onder 'verscherpt toezicht' te stellen.

Omgevingswet

Eindhoven wil, aldus het ED, met het uitvoeringsprogramma en het beleidsplan wachten op de komst van de Omgevingswet. De provincie heeft op 21 februari jl. de gemeente Eindhoven een brief gestuurd waarin ze waarschuwt: 'Gelet op de aard van de tekortkomingen en de inhoudelijke verbeterpunten tijdens de beoordelingsronde in 2021 is dit voor ons onvoldoende aanleiding om af te zien van een interventie, gericht op structurele verbeteringen om herhaling in de toekomst te voorkomen.'

Brief aan gemeenteraad

Hoewel de provincie het gemeentebestuur vraagt of deze 'uw raad nadrukkelijk informeert' over het tekortschieten van de gemeente en het toezicht door de provincie, is dat niet gebeurd. Volgens een gemeentewoordvoerder staat het VTH-jaarverslag volgende week op de agenda van B&W. 'Er komt daarna een brief aan de gemeenteraad waarin we ingaan op de brief van de provincie', aldus de woordvoerder tegen het ED.

Gefragmenteerd

De Nederlandse VTH ligt al jaren onder vuur. Onlangs nog vonden deelnemers van werksessie milieucriminaliteit dat vergunningverlening en toezicht 'minder gefragmenteerd en minder vrijblijvend' moeten worden. Staatssecretaris Heijnen heeft begin deze maand de Tweede Kamer toegezegd voor de zomer een Programmaplan versterking VTH-stelsel te sturen.

Toelichting

Zowel bij de provincie als bij de gemeente waren geen woordvoerders bereikbaar die toelichting konden geven op de brief van de provincie en het verscherpte toezicht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie