Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noodwet voor de bouw

Wethouder Peter Drenth (Ruimtelijke Ordening, CDA) van Doetinchem pleit namens acht Achterhoekse gemeenten voor een noodwet voor de bouw. Daarmee moet de economie vlot getrokken worden.

13 februari 2009

Waarom een noodwet?
De huidige procedures staan snelle investeringen in bouwprojecten in de weg, terwijl daar nu juist mogelijkheden liggen om de gevolgen van de economische neergang te verzachten. Er staat een hele trits bouwprojecten op stapel in onze regio; corporaties en aannemers willen daar wel aan beginnen, maar stuiten op lange bezwaarprocedures, aanbestedingsregels en andere obstakels zoals het krijgen van krediet. Om vertraging te voorkomen, zouden we de gebruikelijke procedures voor de komende anderhalf jaar los moeten laten.

 

Hoe haal je die obstakels weg?
Laten we bouwplannen veel sneller toetsen door de rechter. Ik ben er niet voor om de inspraak af te schaffen, maar het moet efficiënter. Eindeloos bezwaar maken is er wat mij betreft niet meer bij. Ook zou het rijk garant moeten staan voor projecten die stil liggen omdat de ondernemer geen krediet meer krijgt van de bank, zoals het geval is bij de bouw van het Lyceum Kwartier in het centrum van Doetinchem. Dan krijg je natuurlijk allerlei discussies over de vraag of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun in het kader van de Europese regelgeving, maar dat risico moet je volgens mij op de koop toe nemen. Als je afwacht tot er in Brussel toestemming is verleend, ben je zes tot negen maanden verder.

 

Dat klinkt als een idee waar we ook op lange termijn iets aan hebben.
Ik ben er zeker voor om te kijken of de procedures permanent veranderd kunnen worden, maar dat is een andere discussie, die laat ik aan de Tweede Kamer. En voordat de discussie daarover uitgewoed is, zijn we jaren verder. Er moet nú iets gebeuren.

 

Wat vraagt u van het kabinet?
Ik kan me voorstellen dat het wat heftig is om zo’n noodwet en garantstelling door de overheid meteen in het hele land in te voeren. Het lijkt me daarom goed als het kabinet een gebied aanwijst om te kijken hoe dat in de praktijk werkt, bij wijze van proef. In de regio Doetinchem hebben we hier overigens al een voorschot op genomen door in acht gemeenten overal dezelfde regels te hanteren, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. De aanvraagprocedure voor een bouwvergunning mag bijvoorbeeld niet langer dan acht weken duren.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie