Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschappen zetten polders onder water

Verschillende waterschappen in Groningen en Friesland laten natuurgebieden onderlopen om de waterstand in de rivieren te verminderen.

05 januari 2012

Het waterschap Hunze en Aa’s laat donderdagmiddag in de provincie Groningen twee grote natuurgebieden volstromen met water. Dat is nodig om de stad Groningen, Hoogezand en Winschoten droog te houden, meldde het waterschap. Het gaat om de polders bij Westerbroek en Kropswolde.

Niet genoeg
Het waterschap heeft in de nacht van woensdag op donderdag 3 miljoen kubieke meter water op de Dollard kunnen lozen, maar dat is niet genoeg. Bovendien verwacht Hunze en Aa's dat de komende tijd geen water kan worden gespuid op zee.
 

Dijk doorsteken
Het doorsteken van de dijk bij Kropswolde heeft wel wat vertraging opgelopen, omdat er nog een paard in de polder rondliep. Het dier is inmiddels in veiligheid.
 

Noorderzijlvest
De natuurgebieden hebben een totale oppervlakte van 450 hectare. Dat betekent dat er een kleine 5 miljoen kubieke meter water kan worden geloosd. Het waterschap Noorderzijlvest zette woensdag al het natuurgebied De Onlanden bij Peize in Noord-Drenthe onder water. Daar kan 3 miljoen kubieke meter water worden opgevangen.

Friesland
Ook het waterschap Friesland zet polders onder water om het waterpeil in de kanalen en sloten te verlagen. Het gaat om een gebied bij Burgum in het oosten van de provincie en Grou in het hart van Friesland. Dat heeft het waterschap donderdag bekendgemaakt.
 

Tjokvol
De polders zijn speciaal aangelegd om bij extreem hoogwater te fungeren als berging voor het overtollige water. De verwachting is dat het waterpeil daardoor enkele centimeters zal dalen. Het waterschap krijgt steeds meer moeite om water te weg te werken op het IJsselmeer en de Waddenzee. Het eerste is tjokvol en op de Waddenzee waait een harde, noordwestelijke wind die het spuien bemoeilijkt.
 

Kades
Automobilisten die hun auto hebben geparkeerd op de kades van de Waal in Tiel en de Rijn bij Arnhem, moeten hun voertuig daar weghalen. Rijkswaterstaat verwacht dat de kades uiterlijk vrijdag onder water zullen lopen wegens de stijgende waterstand in de grote rivieren.
 

Obstakels
In Nijmegen is waterschap Rivierenland begonnen met het verwijderen van obstakels van de Waalkade wegens het hoge water. Ook hier zal de kade naar verwachting onderlopen, net zoals de Havenstraat in Zutphen. De gemeente heeft onderemers langs die kade donderdagmiddag gewaarschuwd dat de kade waarschijnlijk onderloopt en wordt afgesloten.
 

Zeer hoog
In een paar weken tijd is de waterstand in de grote rivieren veranderd van extreem laag naar zeer hoog. Er is volgens het Infocentrum Binnenwateren geen sprake van alarmerend hoogwater, maar de uiterwaarden zijn wel ondergelopen. Waterschap Rivierenland in Tiel is donderdag voor het eerst bijeen om te bezien of er zich ergens problemen voordoen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Leuke foto, maar wel ooit gemaakt met het wassende water in het Gelderse rivierengebied en niet in Groningen.
Advertentie