Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Steeds meer Limburgers mogen terug naar huis

De hoogwaterpiek in de Maas vlakt af naarmate de golf verder noordelijk in Limburg komt. Dat komt omdat de rivier in het plassengebied tussen Maaseik en Roermond flink kon uitvloeien, zegt Rijkswaterstaat. De verwachte hoge waterstand in Noord-Limburg komt gemiddeld eens in de dertig jaar voor. De hoogste waterstand die Zuid-Limburg trof wordt maar eens in de driehonderd jaar gezien, aldus de dienst.

18 juli 2021
Water-shutterstock-1880950612.jpg

Steeds meer mensen mogen in Limburg terug naar huis, nadat ze eerder overhaast hun woningen moesten verlaten voor het snel stijgende Maaswater en de gezwollen beken en zijriviertjes. In Zuid-Limburg zijn de meeste mensen die aan de Maas wonen weer thuis. Echt-Susteren volgde zaterdagavond, en zondag konden vele duizenden inwoners van Roermond en Venlo weer hun woningen opzoeken.

Dijken inspecteren

Ook de inwoners van Maasdorpje Buggenum, gemeente Leudal, kunnen terug, maakte deze gemeente zondagmiddag bekend. In enkele ten noorden van Venlo gelegen gemeenten moeten de evacués nog even op de tanden bijten tot de hoogwatergolf definitief de provincie heeft verlaten. Elders in de provincie zakt het peil van de Maas gestaag. Mensen kunnen ook na het zakken van het waterpeil van rivieren en beken pas terug als het waterschap de dijken geïnspecteerd en veilig verklaard heeft. Die kunnen verzwakt zijn door verzadiging met Maas- en grondwater.


Oog van de naald

Midden- en Noord-Limburg zijn de afgelopen dagen tijdens het hoogwater van de Maas 'door het oog van de naald gekropen'. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord zondagavond. Dat het goed is afgelopen is volgens hem mede te danken aan de vele vrijwilligers, de militairen van Defensie en medewerkers van het waterschap.


Strikt noodzakelijk kraanwatergebruik

Waterleidingmaatschappij Limburg WML roept inwoners van de provincie op zuinig te zijn met drinkwater. 'Vermijd niet strikt noodzakelijk kraanwatergebruik', laat WML zondag weten. De maatschappij ziet het gebruik van kraanwater toenemen. Dat heeft met name te maken met de grote schoonmaak in Zuid-Limburg na de grote overstromingen.


Materieel

De legereenheden die in Limburg helpen bij het bestrijden van de wateroverlast, verkassen naar het noorden van de provincie. 'Defensie is volop bezig met het verplaatsen van materieel naar de brug bij Wanssum', zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg Noord zondagmiddag.


Uitvalsbasis

De brug wordt de uitvalsbasis van waaruit in het noorden van de provincie hulp wordt geboden. De legereenheden kunnen vanuit het daar opgeslagen kamp zowel ten oosten als ten westen van de Maas te hulp schieten. 'Dat betekent dat de militairen uit het straatbeeld in Midden-Limburg verdwijnen', aldus deze woordvoerder.

 

Afvlakking

De hoogwaterpiek in de Maas vlakt af naarmate de golf verder noordelijk in Limburg komt. Dat komt omdat de rivier in het plassengebied tussen Maaseik en Roermond flink kon uitvloeien, zegt Rijkswaterstaat. De verwachte hoge waterstand in Noord-Limburg komt gemiddeld eens in de dertig jaar voor. De hoogste waterstand die Zuid-Limburg trof wordt maar eens in de driehonderd jaar gezien, aldus de dienst.


1993

De afvoer in Noord-Limburg is volgens Rijkswaterstaat te vergelijken met het hoge water van 1993. Maar omdat sindsdien de dijken zijn verstevigd en de rivier meer ruimte heeft gekregen, zullen de overstromingen minder hevig zijn als destijds.

 

Zwerfvuil

De Maas heeft zondagochtend de hoogste stand bereikt bij Sambeek. De stuw daar kan door technische problemen niet geopend worden. Daardoor hoopt zich veel zwerfvuil op voor de stuw, wat voor problemen kan zorgen. Waterschap Limburg houdt de situatie voortdurend in de gaten. Zondagmiddag bereikt het hoge water Gennep, zondagavond komt de piek langs Mook en in de nacht van zondag op maandag staat het water op zijn hoogst bij het Brabantse Grave. Diverse gemeenten in Noord-Limburg en Brabant hebben noodverordeningen ingesteld om toeschouwers weg te houden bij de dijken.

 

Brabant en Gelderland

Rijkswaterstaat verwacht dat de gevolgen van het hoge water in de Maas in Brabant en Gelderland veel minder hevig zullen zijn als in Limburg. Op een aantal plekken, zoals in Cuijk, worden coupures op de kades gesloten. Ook is bijvoorbeeld in Mook bij Nijmegen een mobiele noodkering gebouwd.

 

Nooddijk bij Boxmeer

Waterschap Aa en Maas heeft zaterdagavond een nooddijk van drie kilometer lang aangelegd tussen de Brabantse gemeente Boxmeer en het buurtschap Groeningen. Dat was nodig om te voorkomen dat het achterland zou overstromen als de Maas zondag het hoogste punt bereikt.

 

Wegblijven

De gemeente Echt-Susteren waarschuwt zondag dat er boetes worden uitgedeeld als mensen die er niks te zoeken hebben zich begeven in het gebied tussen het Julianakanaal en de Maas. In dit gebied geldt een noodverordening. Iedereen die er niet woont of geen hulpverlener is moet er weg blijven, aldus de Midden-Limburgse gemeente.

 

Verzadigde grond

Het water van de Maas en het kanaal zakt weliswaar, maar de dijken en de grond zijn er verzadigd. 'Als de dijken, bruggen, wegen en (fiets)paden te veel belast worden kan dit nieuwe veiligheidsrisico’s veroorzaken', aldus de gemeente. 'Dit moet namelijk nog geïnspecteerd worden. Onze hulpverleners zijn nog hard aan het werk om de huidige wateroverlast en de gevolgen daarvan te bestrijden. We moeten er dan ook samen voor zorgen dat er geen nieuwe risico’s bijkomen.'

 

Einde stroomstoring Valkenburg

Heel Valkenburg heeft weer stroom. Enexis laat zondagochtend weten dat ook de laatste 32 klanten in Valkenburg weer zijn aangesloten. Daarmee komt een einde aan de stroomstoring in Valkenburg. Door de stroomstoring moesten de afgelopen dagen veel mensen hun huis uit. De storing ontstond als gevolg van de overstroming van de Geul. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Terug naar dezelfde gammele sponsdijken ?
Advertentie