Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Steden willen ruimte voor eigen aanpak woningmarkt

Ze vragen minister Stef Blok (Wonen) om toestemming voor een proefproject voor onder meer vijfjaarcontracten voor starters.

26 februari 2014

Utrecht en Amsterdam willen experimenteren met specifieke maatregelen om lucht te geven aan de overspannen woningmarkt. Ze vragen minister Stef Blok (Wonen) om toestemming voor een proefproject van vier of vijf jaar. Ze denken onder meer aan vijfjaarcontracten voor starters.

Specifieke problemen grote steden

De maatregelen van het kabinet op de woningmarkt houden geen rekening met de specifieke problemen van de grote steden, stellen Amsterdam en Utrecht in een brief aan de minister. “Wij hebben behoefte aan maatwerk om met die grote marktdruk om te gaan, zoals de krimpgebieden dat juist hebben om de onderdruk op te vangen”, schrijven zij. Door maatwerk kan het beleid precies worden toegesneden op de lokale problematiek.

Vijfjaarcontracten

De steden willen een pilot opzetten om oplossingen te vinden die de overdruk in de woningmarkt kunnen opvangen. Zo denken ze aan speciale tijdelijke huurcontracten voor starters. Uit de brief: "Het gaat dan om dat deel van de markt dat bij uitstek geschikt is voor jonge starters: dat wil zeggen wat kleinere woningen, kwalitatief niet hoogstaand maar wel met een goede basiskwaliteit. Deze woningen zouden uitsluitend met tijdelijke (vijfjaar) contracten moeten worden verhuurd aan huurders jonger dan 30 jaar. Het contract kan hooguit één keer met 5 jaar worden verlengd." 


Soepele regels voor transformatie

Daarnaast willen de steden dat regelgeving voor het omzetten van lege kantoorpanden naar studentenhuisvesting wordt versoepeld. Ze lopen hier regelmatig tegen minimale oppervlakten en bouwkundige eisen aan. En het campuscontract waar Amsterdam al enige tijd mee experimenteert, is een erg nuttig instrument gebleken voor studentenhuisvesting, dat zou wettelijk moeten worden verankerd, vinden Utrecht en Amsterdam.

Flexibele huurprijs

Verder willen de steden meer ruimte om te experimenteren met flexibele huren (huren tussentijds aanpassen aan het inkomen van de huurder) en ze willen dat woningcorporaties meer mogelijkheden krijgen om huizen te bouwen voor de lage middeninkomens. Ze vragen Blok ook om eerder de beloofde 400 miljoen euro voor energiebesparing in de bestaande voorraad beschikbaar te stellen. Corporaties moeten dat nu voorfinancieren, maar daar hebben ze het geld niet voor. Tot slot willen de steden er samen met Blok voor zorgen dat gemeenten beter inzicht krijgen in de financiële spankracht van de corporaties.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Manja Ellenbroek / eigenaar DARE TO CARE
Dit onderwerp kwam 20 jaar geleden ook al op de agenda bij de SEV. Flexibele huren naar inkomen.

Tijd voor nieuwe wetgeving om daadwerkelijk transformaties te kunnen realiseren.

Regelgeving moet zelfredzaamheid niet in de weg staan!!!!!
Advertentie