of 59274 LinkedIn

Spijkenisse bouwt eurobruggen

De gemeente Spijkenisse bouwt de bruggen van de eurobiljetten na. Wat begon als een grap van een vormgever, is twee jaar later werkelijkheid geworden.
1 reactie
De gemeente Spijkenisse bouwt de bruggen van de eurobiljetten na. Wat begon als een grap van een vormgever, is twee jaar later werkelijkheid geworden.

Lopen
Twee bruggen zijn af. De rest volgt als de nieuwe wijk voldoende is gegroeid. ‘Je kunt straks lopen over de eurobruggen die iedereen in z’n zak heeft,’ zegt ontwerper Robin Stam. De eurobruggen komen in de nieuwe wijk ‘Het Land’, iets achter de Oude Maas. ‘Om de wijk met eensgezinswoningen komt een singel. En om die woningen bereikbaar te maken waren zeven bruggen gepland en begroot, dat worden nu de eurobruggen’, zegt een gemeentewoordvoerder.

Kijken

Grafisch ontwerper Robin Stam keek ruim twee jaar geleden eens aandachtig naar de eurobiljetten. ‘De bruggen op de biljetten zijn bedoeld als symbool van de nauwe samenwerking en communicatie tussen de Europese landen onderling en met de rest van de wereld. Maar die bruggen bestaan niet echt, ze zijn fictief,’ zegt Stam. ‘Het leek me leuk als je die toch zou kunnen maken. Dan loop je straks over de eurobruggen die iedereen in z’n zak heeft.’

Wethouder

Een raadslid hoorde het ‘leuke, grappige idee’ van Stam en vertelde het aan wethouder ’t Hart van Spijkenisse, die meteen erg enthousiast was. Uit onderzoek bleek dat de bruggen niet duurder hoefden te worden dan de begroting toeliet. ‘De basis is gegoten cement, het is meer een visueel verschil,’ zegt een gemeentewoordvoerder.

Kleur

De bruggen krijgen niet alleen de vorm zoals die op de biljetten staat, maar ook de kleur van de biljetten. Zo worden de eerste bruggen rood en bruinrood, in romaanse stijl en renaissance stijl, bekend van het 10-eurobiljet en de het 50 euro biljet. ‘Bij het gifgroen van het biljet van 100 en het geel van 100 en roze van 500 worden de kleuren nog wat gewaagder of spannender,’ verwacht de woordvoerder.

Geen toeristische topattractie

De gemeente verwacht niet dat de eurobruggen een echte topatractie worden voor Spijkenisse. ‘Er zullen misschien wat mensen naar toe gaan die toch al naar onze moderne architectuur wilden gaan kijken, maar er komen vast geen bussen vol met Chinezen,’ zegt de woordvoerder.

Contact

Ontwerper Stam heeft geen contact gezocht met de ontwerper van de Euro-biljetten, de Oostenrijker Robert Kalina. ‘Ik heb wel aan de Europese Centrale Bank en aan de Nederlandsche Bank gevraagd of het in orde was. En zij hadden geen bezwaar.’ De Nederlandsche Bank bevestigt haar instemming: ‘We kennen het plan en vinden het wel creatief,’ zegt een woordvoerder.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jakov op
Spijkenisse werpt zich op als Europees bruggenbouwer.
Hoe denkt de PVV hierover?