Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Akkoord over einde aan groei Brabantse veestapel

De provincie Noord-Brabant, boeren, burgers, gezondheidsexperts, gemeenten en milieuorganisaties hebben dinsdag een akkoord gesloten over ontwikkelingen op het Brabantse platteland.

07 februari 2013

Partijen op het Brabantse platteland zijn het donderdag eens geworden over een eind aan de groei van de veestapel. Brabantse boeren mogen alleen nog extra dieren gaan houden als er in de buurt bedrijven zijn gestopt.

Soms groter dan 3 hectare
Bedrijven mogen volgens de afspraken alleen nog groeien als ze extra inspanningen leveren. In bijzondere gevallen mogen stallen zelfs groter worden dan de 1,5 hectare die 3 jaar geleden in Brabant is afgesproken.

Grenzen ook voor koeienhouders
Finale onderhandelingen spitsten zich weer toe op de grootte van de stallen. Voor met name de tegenstanders van megastallen is een groei boven 1,5 hectare moeilijk te verteren. Woordvoerster Jeanne Stoks van het burgerinitiatief tegen megastallen legde uit dat ze toch heeft ingestemd omdat de grenzen ook gaan gelden voor veel koeienhouders die nog grote stallen mochten bouwen.

Veestapel moet kleiner
Gedeputeerde Staten gebruiken de slotverklaring van de conferentie voor een voorstel aan Provinciale Staten. De vraag is of Provinciale Staten tevreden zijn. Ruim een jaar geleden heeft de meerderheid van Provinciale Staten bepaald dat de Brabantse veestapel kleiner moet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie