Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noordwijk: eigen starters eerst

De gemeente Noordwijk wil eigen starters ‘voortrekken’ bij de woningtoewijzing, terwijl in de regio is afgesproken dat de toewijzing voor alle inwoners gelijk moet zijn. De rechter moet uitmaken wie gelijk krijgt.

28 oktober 2009

Voorrang
De gemeente Noordwijk heeft dinsdag het intergemeentelijk samenwerkingsverband Holland Rijnland voor de rechter gedaagd omdat Holland Rijnland een uitzondering weigert te maken voor Noordwijk in het woningtoewijzingssyteem. De gemeente Noordwijk wil een uitzondering op de regionale woningtoewijzing voor twee complexen. Starters uit de eigen gemeente zouden bij deze zestig woning voorrang moeten krijgen bij de toewijzing, omdat de gemeenteraad met de plannen voor deze twee complexen voornamelijk heeft ingestemd om de woningnood onder starters in Noordwijk het hoofd te bieden. Bovendien is dat besluit genomen voordat de regionale woningtoewijzing was afgesproken, zegt Eelco Kronenburg van de gemeente Noordwijk.

 

Twee walletjes
Burgemeester Jos Wienen van Katwijk is portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening en Wonen van Holland Rijnland, een samenwerkingsverband van twaalf gemeenten tussen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Wienen noemt het ‘te gek voor woorden’ dat juist Noordwijk die woningen enkel aan de eigen inwoners wil gunnen. Noordwijk heeft jarenlang geen sociale woningbouw gepleegd waardoor veel inwoners in de regiogemeenten in sociale woningbouw terechtkwamen. ‘Nu Noordwijk eindelijk weer sociale woningbouw bouwt, moeten die woningen gewoon als afgesproken voor de hele regio beschikbaar zijn,’ zegt Wienen. Van een uitzondering wil hij dan ook niet weten. ‘Dit is van twee walletjes eten. Dat kan niet.’ 

 

Kwaad bloed
De regionale woningtoewijzing ligt volgens Wienen ‘heel gevoelig’. ‘Ik begrijp best dat de druk vanuit de bevolking groot is, en dat vertaalt zich ook in de raad. Maar als bestuur moet je de moed hebben om voor gemaakte afspraken te staan. Je kunt niet jarenlang de voordelen van het systeem gebruiken en dan opeens een uitzondering verlangen. Dat zet kwaad bloed in de regio, want iedereen wil wel extra woningen voor zijn eigen inwoners. Daarom hebben wij geen uitzondering gegeven aan Noordwijk, en hebben wij hun bezwaar ook ongegrond verklaard. Nu moet de rechter zich er maar over buigen, maar ik maak me geen zorgen.’

 

Loyaal
Over de gevolgen van de rechtsgang van Noordwijk voor de bestuurlijke samenwerking is Wienen niet erg bezorgd. ‘Ik denk dat dit element niet alles hoeft te bepalen. Maar ik heb wel begrepen dat Noordwijk nu uit het regionale woningtoewijzingssysteem wil stappen. Wij zullen als regio dan waarschijnlijk de provincie vragen om hen op te dragen om toch eraan mee te doen.’ Noordwijk ontkent dat al besloten is dat zij dan uit de regionale toewijzing stapt. ‘Dat is dan nog aan de raad,’ zegt Kronenburg. Volgens hem zal Noordwijk ook buiten de woningtoewijzing loyaal meewerken in het samenwerkingsverband.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
Nederland is in westen van het land toch nog altijd het smalst. Zal kennelijk ook nooit veranderen
Advertentie