of 61869 LinkedIn

Naarden staat zonnepanelen toe in historische vesting

De gemeente Naarden verbiedt burgers niet langer om zonnepanelen te plaatsen op hun dak in de oude vestingstad. Voorwaarde: ze mogen niet te zien zijn vanaf de straat.

Het milieu heeft een punt gescoord op het historisch erfgoed in Naarden: de gemeente verbiedt burgers niet langer om zonnepanelen te plaatsen op hun dak in de oude vestingstad. Voorwaarde: ze mogen niet te zien zijn vanaf de straat.

Beschermd stadsgezicht

Het was geen gemakkelijke afweging voor het college van burgemeester en wethouders: ruimte geven aan de moderne ontwikkelingen rond duurzame energie, of strikt vasthouden aan de cultuurhistorische – en toeristische - waarden van de historische vesting Naarden? Tot nu toe mochten eigenaren van gebouwen binnen de vestingmuren geen zonnepanelen op hun dak installeren, vanwege het beschermd stadsgezicht van Naarden. Maar de gemeente wil ook graag duurzaamheid bevorderen en kiezen voor alternatieve vormen van energie, zegt wethouder Marleen Sanderse (CDA) in een interview met de Gooi- en Eemlander.

 

Alleen aan de achterkant

De tussenweg die Naarden nu kiest komt erop neer dat de regels worden versoepeld binnen de vesting, maar onder voorwaarden, legt gemeentewoordvoerder Hans Vertegaal uit. Zonnepanelen zijn toegestaan, maar alleen aan de achterkant van een pand. ‘Vanaf de straat mogen ze dus niet zichtbaar zijn. Zo houden we het stadsgezicht in stand, maar bieden we ook ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.’ Die ruimte biedt de gemeente ook actief: Naarden gaat eigenaren die eerder een afwijzing kregen op hun verzoek om zonnepanelen te mogen plaatsen, zelf benaderen om de nieuwe regels onder de aandacht te brengen.

 

Extra bekendheid geven

Vertegaal verwacht overigens niet dat in de vestingstad massaal zonnedaken verschijnen. ‘Er waren diverse verzoeken, dat was ook de aanleiding om opnieuw naar de regels te kijken, maar er hebben geen mensen in de rij gestaan. Daarom willen we juist wat extra bekendheid geven aan de verruiming van de regels.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nobby (animal cop) op
Het komt straks zo af dat alleen zonnepanelen in de schaduw toegestaan zijn.
Door marc op
Zonnepanelen aan de achterkant zijn in beschermde stadsgezichten als sinds januari 2012 vergunningsvrij. En dat geldt voor heel Nederland en niet alleen voor Naarden. Niks nieuws onder de zon dus.
Door Loe op
Jammer. Als alle gemeenten eisen zouden stellen aan de vorm van zonnepanelen met eventuele loze pas stukjes zouden daken er best mooi uit kunnen zien met panelen. De fabrikant zou dan oplossingen mee bedenken. Maar NU komen de grootste schandalen in beeld! En ik maar vechten om mijn dallapelletje 10 cm. groter te mogen maken!!!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners